четвер, 30 грудня 2010 03:15

Єдину українську бібліотеку в Росії закрили

Близько півсотні книжок про Українську повстанську армію і діяльність митрополита Андрія Шептицького вилучили з єдиної у Росії бібліотеки української літератури в Москві. Забрали також підшивки газет "Нація та держава", "Шлях перемоги", "Українське слово".

— Коли ми планово вивозили сміття з бібліотеки, старі стільці, вивіски, співробітники департаменту протидії екстремізму МВС Росії Павло Тимофєєв та Ацамаз Багдаєв намагалися підкинути у сміття якісь книжки, які принесли із собою, — говорить директор бібліотеки Наталія Шарина. — Павло Тимофєєв спробував підкласти якусь літературу на книжкові полиці. Працівники бібліотеки помітили і вигнали його з приміщення. Тоді він вкинув пакунок у сміттєвоз. Міліціонери, які 21 грудня прийшли робити обшук, одразу дістали той пакунок. Які там були книжки, мені не відомо.

До бібліотеки приїхала перекладачка сучасної української літератури Олена Марінічева. Хотіла дізнатися, в чому звинувачують Наталію Шарину.

— Міліціонери казали, що шукають листівки проти дагестанців. Але набрали у комп'ютерному каталозі слова "УПА", "націоналізм", "Повстанська армія". Вимагали, аби їм видали книжки, у яких зустрічаються ці слова. Запакували два примірники книги чеченського історика-совєтолога Абдурахмана Авторханова "Імперія Кремля". Побачивши книгу Миколи Стецька "Твори", міліціонер розгнівався: "Твори — это значит твари? Это он так про нас?".

24 грудня міліція провела другий обшук. Вилучили жорсткі диски з комп'ютерів та формуляри усіх читачів. Саму ж бібліотеку закрили й опечатали.

— Усе почалося через кілька книжок про становлення греко-католицької церкви в Україні, діяльність Андрія Шептицького і УПА, — говорить Валерій Семенко, голова автономії українців у Росії, яку 23 листопада тамтешній Верховний суд ліквідував. — Ці книжки давно хтось узяв почитати й не повернув. Їх віднесли у відповідні служби. Підозрюю, що це зробив колишній головний спеціаліст бібліотеки, Сергій Сокуров-Величко. Він родом зі Львова, відомий своїми українофобними статтями. Заявляв, що Української держави взагалі немає. На минулий День незалежності написав статтю із закликом вшанувати кращих правителів України: Петра І та Катерину ІІ.

Рік тому Сокурова-Величко звільнили.

— Керівництво бібліотеки теж змінилося. Директором поставили Наталію Шарину, яка ні української мови не знала, ні літератури. Але працювала сумлінно, робила виставки. Правда, дуже обережні, обходила всі гострі кути. Зараз у Росії українцям можна лише співати народні пісні й танцювати у шароварах. Але якщо ви заговорите про Мазепу чи Петлюру, начувайтеся, — продовжує Семенко.

— Зрозуміло, що ніякий Янукович чи Табачник не будуть захищати українську бібліотеку, — вважає московський політолог Андрій Окара. — У такій ситуації за них доведеться заступатися США, ЄС та Раді Європи. Насправді, російському уряду зараз було б зручно мати українську бібліотеку і при нагоді демонструвати показову "дружбу народів".

— Це психологія КГБ-шників. Їхня дружба усередині завжди має якусь поганку. Тому чим менше ми будемо дружити з Росією, тим для нас же буде краще. Якщо уряд проковтне ці скандали, наступним кроком будуть провокації на території України, — каже київський письменник 43-річний Дмитро Капранов.

Зараз ви читаєте новину «Єдину українську бібліотеку в Росії закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути