пʼятниця, 28 квітня 2017 07:55

"Дві хвилини там побудеш і блюєш весь день"
2

Голуб сів на пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії у Києві. 26 квітня покласти квіти до меморіалу прийшли майже 500 людей
Фото: УНІАН
У Славутичі на Київщині 25 квітня жінка прийшла до меморіалу загиблим ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції

26 квітня минув 31 рік після ­вибуху на Чорнобильській ­атомній електростанції. Вночі ­цього дня в київських церквах провели поминальні служби за ­померлими ліквідаторами. В ­інших містах країни люди несли квіти до пам'ятників чорнобильцям.

У Харкові біля пам'ятного постаменту кілька десятків людей ввечері запалили свічки. З них виклали цифру "31". Подібні акції також були в Одесі та Львові.

Вшанувати жертв Чорнобиля в Україну прилетів президент Білорусі Олександр Лукашенко. Із Петром Порошенком провів день біля ЧАЕС.

В Україні майже 600 тис. ліквідаторів аварії. Більшість мають проблеми зі здоров'ям, спричинені опроміненням — онкологічні недуги, хвороби крові.

— Пам'ятаю ті дні. Мене викликали у військкомат після травневих свят. Нібито на планові збори військовозобов'язаних, — говорить чорнобилець 56-річний Євген Крамар із Червонограда на Львівщині. — А за три дні висадили на станції Поліське і сказали, де ми. Дали стару солдатську форму, кашкети, гумовий костюм. Наступного дня відправили на станцію. Носили в мішках воду й цементний розчин. Чистили дах від графіту. Дві хвилини там побудеш і блюєш весь день. Така була сильна радіація.

Навіть точно не знаю, яку дозу радіації отримав. Але маю проблеми з щитовидкою і кровоносною системою. Як тільки щось важке підіймаю — з носа тече кров.

Вибух на четвертому енергоблоку ЧАЕС стався 26 квітня 1986 року. Це найбільша техногенна катастрофа в історії. Із 30-кілометрової зони навколо станції виселили 250 тис. людей. В Україні зона відчуження охоплює частину Київської і Житомирської областей. Також радіація поширилася Білоруссю та Росією.

29 листопада торік над зруйнованим енергоблоком встановили нову захисну арку. Поставили поверх саркофагу, який захищав довкілля від викиду радіації 30 років. Нове укриття розраховане на століття. Цьогоріч у зоні відчуження відкрили біосферний заповідник.

Щороку Чорнобильську зону відчуження відвідує майже 50 тис. туристів.

Зараз ви читаєте новину «"Дві хвилини там побудеш і блюєш весь день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути