Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2020 00:25

До української церкви перейшли майже 600 громад

15 грудня Православна церква України відзначатиме другу річницю створення. 2018-го її офіційно затвердили на об'єднавчому соборі православних церков у Києві. Настоятелем обрали митрополита Епіфанія, 41 рік.

Автокефалію ПЦУ визнали Олександрійська, Константинопольська, Кіпрська та Грецька православні церкви. Російська, Білоруська й Сербська відмовили у підтримці.

— Показник визнання на сьогодні хороший. Особливо в умовах активного протистояння Росії. Будь-якими методами блокує все, що може позитивно вплинути на нашу церкву, — каже релігієзнавець Дмитро Горєвой. — Процес визнання тривалий. Не варто чекати частих позитивних заяв. Якщо взяти за приклад визнання Російської церкви наприкінці XVI століття, то Олександрійська підтримала її лише за три роки. Нас — через рік. Тоді Росії не треба було визнання від інших, яке вона вимагає від ПЦУ. Спекулює тим, що якщо хтось нас не підтримає — не можемо говорити про справжню канонічність. Та офіційне визнання — це просте встановлення дипломатичних відносин.

Російська церква має майже 12 тис. релігійних організацій в Україні. ПЦУ — удвічі менше. З часу заснування до неї приєдналися майже 600 парафій РПЦ в Україні.

— Перехід до української церкви сповільнює пандемія коронавірусу, — говорить Горєвой. — Релігійне життя не таке активне, як торік. У храмах мало людей або взагалі немає.

Впливає на переходи Російська церква. Її представники діють на упередження, а інколи на відкликання рішень парафій. Переконують священників повернутися, обіцяють фінансову підтримку. РПЦ працює в юридичній сфері. Коли громада вирішує перейти — подають позови на людей, чиновників обл­держадміністрацій, які зареєстрували процес. Тоді церкви часто опечатують як предмет суперечки. Інші громади це бачать і відмовляються щось змінювати, аби не втратити можливості відвідувати храм.

Зараз ви читаєте новину «До української церкви перейшли майже 600 громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути