пʼятниця, 17 листопада 2017 05:11

"Для кожної дитини розробляємо карту розвитку — щодня записуємо їхні особливості й успіхи"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Столичний дитсадок ”Академія щастя — Ліпкідс” обладнаний сонячними батареями. Охолоджують приміщення за допомогою теплового насоса, що качає тепло із 43 свердловин неподалік
Столичний дитсадок ”Академія щастя — Ліпкідс” обладнаний сонячними батареями. Охолоджують приміщення за допомогою теплового насоса, що качає тепло із 43 свердловин неподалік

— Що швидше дитина навчиться маніпулювати пальчиками й дрібними предметами, то раніше й краще говоритиме. На розвиток дрібної моторики спрямована методика Марії Монтессорі. Тому в нашому садку діти перебирають крупинки, сортують, упорядковують дрібні предмети, — розповідає вихователь-методист 38-річна Олена Праліч. Працює в дитсадку "Академія щастя — Ліпкідс". Його відкрили у вересні цьогоріч на столичній вул. Драгомирова.

— Навчаємо всього через гру. Якщо дітей спитати — що сьогодні вивчали, вони не зрозуміють. Бо постійно граються. Наприклад, читати й розрізняти літери вчимо за допомогою шумових кубиків із намальованими літерами. Іграшки з голосними й приголосними шумлять по-різному. Малюки трясуть кубик і запам'ятовують, що ця літера — голосна або приголосна. Також розрізняють глухий і дзвінкий звук. Логіко-математичне мислення допомагають засвоїти кольорові палички. Діти складають із них фігури, починають швидше рахувати, розрізняти ширину, висоту й колір.

Із 2 років малюків навчають англійської. Першу половину дня вихователі спілкуються українською мовою, другу — англійською.

— Для кожної дитини розробляємо карту розвитку — щодня записуємо їхні особливості й успіхи, — каже вихователь.

Над проектом дитсадка працювали три роки. Його фасад — світлого кольору без гострих кутів, вікна — у формі листя липи, стіни оздоблені декоративними деревами з розлогими кронами. Центральна частина навколо вхідних дверей — зі скла. Корпус зовні та всередині зведений з екологічно чистих матеріалів.

Біля будівлі — 12 тематичних ігрових майданчиків. Є музичний із лавками-клавесинами, є з м'якими об'єктами у формі квітів, бабок, слонів. Там діти стрибають.

Вхід у заклад — за електронними картками. У холі з підлоги "росте" дерево з різнобарвною кроною. Зі скляної стелі звисають лампочки, схожі на плоди. Поряд із дерев'яними сходами з другого поверху йде прозора гірка-труба, як у розважальних парках. Нею діти спускаються на перший поверх.

Садок розрахований на 12 груп — по 16 дітей від 2 до 6 років. З ними працюють дев'ять україномовних і стільки ж англомовних вихователів. У приміщень кожної з груп — різне планування. Є ігрова та спальна зони. Поряд — буфетні й туалетні кімнати з душем. Є 3D кімната. Викладач проектує на підлогу різні зображення. Вони — сенсорні. Дотиком або стрибками діти натискають на них, вирішуючи певні завдання.

Вартість навчання у "Ліп­кідс" — приблизно $1 тис. на місяць, залежно від віку дитини, раціону харчування й району проживання.

— Наш дієтолог із шеф-кухарем розробляють індивідуальне меню для алергіків, тих, хто дотримується безглютенової дієти, вегетаріанців. Страви потрапляють у групи з кухні спеціальним ліфтом в індивідуальних герметичних термобоксах. Це виключає контакт персоналу з дитячою їжею, — розповідає директор Хонората Маслов.

У дитсадку — 168 камер спостереження

— Зовні та всередині нашого дитсадка працюють 168 камер спостереження. Вони виводять зображення з кожної групи й ігрового майданчика. Батьки в холі на екранах можуть спостерігати, чим займаються їхні діти, — каже директор дитсадка "Академія щастя — Ліпкідс" Хонората Маслов. — У нас немає кондиціонерів, що пересушують повітря. Замість цього — вентиляційні отвори в стелі. Одні втягують повітря з приміщення, а інші — подають свіже з вулиці.

Для опалення дитсадка використовують геотермальне тепло Землі — на території саду поряд є 43 свердловини. З них спеціальні насоси подають тепло в приміщення.

Зараз ви читаєте новину «"Для кожної дитини розробляємо карту розвитку — щодня записуємо їхні особливості й успіхи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути