пʼятниця, 15 березня 2013 06:15

Дітям не можна поститися

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Студенти Чернігівського педагогічного університету імені Тараса Шевченка в найдавнішій частині міста, на Валу, відзначають Масницю 12 березня. По закінченні цього свята починається Великодній піст
Студенти Чернігівського педагогічного університету імені Тараса Шевченка в найдавнішій частині міста, на Валу, відзначають Масницю 12 березня. По закінченні цього свята починається Великодній піст

48 днів триватиме Великодній піст цього року. Починається 18 березня, закінчується 4 травня. Пасху відзначатимуть 5 травня.

— Піст полягає не лише в обмеженні їжі. В першу чергу — це час молитви, очищення. Більше уваги слід приділяти духовному життю. Обов'язково треба сповідатися і причаститися. Обмеження посту — це механізм, що допомагає людині відірватися від суєти світу, тілесних потреб — їжі, пиття, відпочинку та розваг. Цей піст називають духовною весною, — пояснює владика 35-річний Євстратій з Української православної церкви Київського патріархату.

Протягом посту найвідповідальніший перший тиждень і останній — Страсний. У Страсну п'ятницю християни намагаються взагалі не їсти. Серед тижня суворі дні — середа і п'ятниця. Ті, хто дотримується суворого посту, повністю відмовляються від м'ясних, молочних продуктів, яєць. Олію та рибу вживають лише кілька днів протягом всього періоду. За менш суворими правилами їх їдять частіше. Трохи попускається піст у суботу та неділю.

Більшість українців харчуються неправильно, вважає столичний дієтолог Оксана Скиталінська:

— Тому відмова від глибоко переробленої їжі: ковбас, копченостей, смаженої та жирної їжі буде тільки на користь. Але не варто поститися людям, які мають серйозні хронічні та інфекційні недуги, які перенесли операції чи ослаблені. Дітям теж не можна постувати, їм тваринний білок необхідний — вони ростуть і розвиваються. Не треба відмовлятися від звичної їжі людям із температурою, які мають запалення кишечника, шлунка, вагітним та мамам, які годують груддю.

Харчування під час посту має бути максимально різноманітне. Тваринний білок можна замінити рослинним — бобовими, горіхами та насінням льону, гарбуза і соняшника. Білок бобових краще засвоюється, коли вони перетерті. У насінні та горіхах є багато цінних амінокислот та корисних жирів, що відновлюють печінку, зменшують запальні процеси в організмі, підживлюють шкіру, покращують настрій. Варто пити різні види чаїв, узварів, какао та цикорій — він покращує стан підшлункової залози. Їсти сушені, морожені ягоди та фрукти. Серед грибів дуже корисні білі.

Варто харчуватися часто — чотири рази на день. Бажано їсти не лише сирі овочі  — там багато грубої клітковини, що може подразнювати оболонку шлунка та кишечника. Готувати їх на пару, тушкувати, запікати. Треба, щоб було щонайменше п'ять видів овочів і фруктів на день. І їх краще комбінувати: набагато корисніше з'їсти овочеве рагу з моркви, броколі, цвітної капусти, селери, ніж саму броколі.

Щоб легше призвичаїтися до постового харчування, потрібно більше часу проводити на свіжому повітрі, раніше лягати спати. Так організм легше адаптується. Виходять із посту теж поступово. Адже вся система травлення перемкнулася на полегшений режим роботи. Тому, коли у Великдень починають споживати все підряд, нерідко потрапляють до лікарів.

— Якщо ми півтора місяця намагаємось бути чистішими в думках, стосунках, стримуємось від поганих учинків, то цей досвід згодом може стати способом нашого життя, — каже сімейний психолог Геннадій Мустафаєв, 49 років. — Це навчить нас чути себе.

Зараз ви читаєте новину «Дітям не можна поститися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути