пʼятниця, 30 березня 2018 05:00

"Дітям цікаво навчатися того, про що вони хоч трохи чули"

Автор: www.innovationhouse.org.ua
  У навчальному кабінеті фінської школи у Гельсінкі стоять два круглі столи. За ними в довільному порядку сидять учні. Також розміщуються під час уроку на кушетці або підлозі. Поділу на предмети у фінській системі середньої освіти немає. Знання з математики, мови та фізики отримують на одному уроці.
У навчальному кабінеті фінської школи у Гельсінкі стоять два круглі столи. За ними в довільному порядку сидять учні. Також розміщуються під час уроку на кушетці або підлозі. Поділу на предмети у фінській системі середньої освіти немає. Знання з математики, мови та фізики отримують на одному уроці.

— Син пішов у перший клас і відмовляється навчатись, аж ридає. Говорить, там нудно й нецікаво. Вдома теж не хоче робити домашнє завдання. Днями втратив у школі телефон і через це хотів утекти посеред уроку, але його помітили вахтери й зупинили, — розповідає киянка 27-річна Ірина Кушнірук. Виховує 6-річного Олеся.

Щоб дитина навчалася залюбки, батьки мають її спонукати до цього. Передовсім створити потребу в певних знаннях — показати, для чого необхідно знати цифри, літери, вміти читати.

— Більшість учнів початкових класів мислять, як дорослі — опановують ті чи інші знання, коли розуміють, що без них складно, — говорить психолог 30-річна Вікторія Гірфанова. — Наприклад, мій 5-річний син підійшов із проханням зателефонувати до тата. Сказала, щоб сам спробував набрати. Відповів, що не знає, як тато записаний, бо опанував не всі літери. Після розмови з батьком сіли з сином за "Буквар". У навчанні можна використовувати комп'ютер. Коли просить увімкнути мультик, пишу на аркуші друкованими літерами його назву. Син потім ці літери шукає на клавіатурі. Спочатку разом називали кожну літеру, а далі почав робити самостійно.

Спонукати вивчати математику найкраще настільними іграми. Хочеться виграти, а для цього слід все правильно прорахувати. Також розвивають математичні здібності щоденні підрахунки — кількості кроків, пройдених сходинок.

— Зазвичай дітям цікаво навчатися того, про що вони хоч трохи чули. Наприклад, вивчили таблицю множення на 2 — запам'ятати на 3, 5, 8 буде простіше, — пояснює репетитор із математики 62-річна Олена Кравцова з Києва. Майже 40 років працювала вчителем у школі. — Це правило стосується й інших предметів. Найкраще діє з українською мовою, історією, географією. Наприклад, столиці країн краще вивчати під час спільного перегляду фільмів. Мову перетворити на захоплюючу гру в громадському транспорті. Читати оголошення, реклами, попередження. Дивитися, чи скрізь є коми.

— Відкритість до навчання залежить від ставлення батьків. Помітила, що старанно навчаються діти або з неблагополучних сімей, або з тих, де батьки дають широкий кругозір. У першому випадку їм цікаво в школі, бо вдома нічого такого немає. У другому — учень підсвідомо намагається розширити й закріпити свої знання.

У середній школі виробити інтерес до навчання можна після аналізу успішності на уроках і за допомогою спільних занять дітей і батьків.

— Часто інтерес до навчання зникає у тих, кому важко дається той чи інший предмет. Слід для себе зрозуміти, у чому ваша дитина має найгірші й посередні успіхи, — радить репетитор. — Потім узяти під контроль виконання домашнього завдання. За потреби, допомагати, наштовхувати на правильні висновки й рішення.

У старших класах починають свідомо симулювати

— Ставлення дітей до навчання часто залежить від батьків і вчителя. Останнім часом все більше тих, хто поблажливо ставиться до доньок і синів. Як тільки прихопить живіт чи треба їхати в село до родичів, не пускають дитину в школу. У неї складається враження про навчання, як щось необов'язкове. У старших класах починають свідомо симулювати, — каже репетитор із математики 62-річна Олена Кравцова з Києва. — Далі батьки наймають репетиторів, аби скласти ЗНО. Але діти й до них ходять через раз. Викладачі ж можуть відбити інтерес незнанням найпростішої психології. Вчитель має бути авторитетом для учня. Це той, хто дивиться на речі з несподіваного кута і не є суб'єктивним.

Зараз ви читаєте новину «"Дітям цікаво навчатися того, про що вони хоч трохи чули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути