вівторок, 12 червня 2018 07:55

Держава закупить пакунки для новонароджених

 

"Коли залишається рік до виборів, наші політики починають піаритися на дітях. Жалко, що нам коробка від Гройсмана не світить. У мене жінка вагітна. Рожає в кінці серпня", — пише у "Фейсбуку" 29-річний Іван Шевчук із Хмельницького.

Уряд із 1 вересня даруватиме породіллям "бейбі-бокси" — пакунки для немовляти. До коробки кластимуть одноразові пелюшки, підгузки, дитячу косметику й одяг, матрац, дві ковдри, термометр, соску і пляшечку для годування. Для матері — інформацію про догляд за новонародженим. Орієнтовна вартість такого пакунка становить 5 тис. грн.

— Те, що вони вирішили покласти в цю коробку, коштує дешевше, — каже 26-річна Людмила Остапюк, яка стала матір'ю у березні. — Перед пологами чоловік заборонив мені бігати по магазинах. Боявся, що взимку підхоплю грип. За три тисячі гривень на одному сайті замовили коробку з усім, що треба мамі й дитині в пологовому та на перші два місяці. Там німецька косметика й засоби гігієни. А якщо напхають вітчизняних, у малого попу обприщить. Краще б грошима давали.

— Грошима не можна. Не факт, що батьки витратять їх на дитину, — вважає киянка Світлана Рибалко, 34 роки. Два місяці тому народила сина Марка. — Хтось проп'є, хтось прогуляє. Краще б дарували сертифікати, які можна в магазині обміняти на дитячі речі. Ці пакунки — добрий спосіб відмивати бабло. Купуватимуть самі у себе за завищеними цінами. Сіли з чоловіком, порахували. Ну не виходить там п'ять тисяч. Якщо брати оптом, тягне на 3,5 тисячі гривень. Багато речей із набору не потрібні. Навіщо класти велику пачку памперсів? А якщо в дитини на цю марку алергія? Батьки використають від сили п'ять підгузків. Краще б поклали кілька малих упаковок, аби можна було обрати, що підходить. Речі особистої гігієни ніхто не дарує. Їх кожен підбирає сам. Не всім знадобляться соски й бутилки. Пустишку я би своєму нізащо не дала, бо кине груди. А коли треба щось дізнатися про дитину, я в "Ютюбі" поради Комаровського перегляну.

До кінця 2018 року Міністерство соціальної політики планує закупити "бейбі-бокси" на 500 млн грн.

— Краще б на ці гроші в пологові найняли психологів та інструкторів з грудного вигодовування, — говорить Оксана Присяжнюк, 38 років. Вона четвертий рік працює доулою — консультантом, що допомагає жінкам під час пологів. — Або закупили на всі пологові будинки набори для кесаревих розтинів. Вони коштують три-чотири тисячі гривень. Не кожна вагітна може собі дозволити. Але мусить купувати перед операцією, якщо природні пологи їй протипоказані.

"Бейбі-бокси" не збільшать народжуваність. Для цього треба повернути попередні виплати за другу й третю дитину, які удвічі перевищували теперішні (із липня 2014 року сума допомоги при народженні дитини становить 41 280 грн. Не залежить від того, яка це дитина в сім'ї. До того на первістка платили майже 31 тис. грн, на другу дитину — 61 тис., на третю — 123 тис. грн. — ГПУ).

До набору Оксана Присяжнюк радить додати дитячу постіль, рушник, круг для купання у ванні, фітбол — м'яч для зарядки, гель, що полегшує прорізування зубів, суспензії від ­колік.

Лучанин Максим Петрук, 46 років, має магазин дитячих товарів неподалік від пологового будинку. Читає перелік речей, які урядовці планують класти до "бейбі-боксу".

— Якщо брати брендовий одяг і найдорожчу косметику, вартість коробки можна розігнати і до 10 тисяч гривень, — говорить Максим Богданович. — Якщо обмежитися віт­чизняними товарами, то вкладемося у 2,5–3 тисячі. Пляшечку для годування можна придбати за 60 гривень, а можна взяти фірмову за 350. Через те, що вибір великий, легко маніпулювати цінами. Битимуть себе в груди й кричатимуть, що на дітях економити не можна. Хтось із оточення урядовців відкриє фабрику, що шитиме бодіки по 200 гривень. Тоді як їхня ринкова вартість не більше 70.

— Така ініціатива — це крок уперед, — вважає Микола Гнатів, 56 років, завідувач нео­натологічного відділення Волинської обласної лікарні. — Єдина проблема — не всім діткам підходять товари, що будуть у цих боксах.

У багатьох розвивається алергія на олійки. А присипкою взагалі не рекомендують користуватися — вона забиває пори, з'являються подразнення, почервоніння. Або навіщо дитині на грудному вигодовуванні соска?

Потрібно розробляти індивідуальні підходи. Щоб була альтернатива — обирати товари або забрати допомогу грошима. Буває, що дітям у перші дні життя треба ліки. Ці гроші були б доречні.

Це ще одна схема відмивання бюджетних грошей, вважає Олександр Охріменко, 54 роки, президент Українського аналітичного центру:

— Така урядова ініціатива закінчиться скандалом. Упевнений, що в цих боксах будуть товари низької якості. А закупівлі, найімовірніше, відбуватимуться через тендери — тобто через фірми кума—брата—свата. Як наслідок — роздуті ціни.

Якби чиновники справді думали про людей, то зробили б, наприклад, безготівкову оплату в магазинах дитячої продукції на цю суму. Тоді мама не могла б кошти витратити собі на туфлі.

400 тисяч дітей щороку народжуються в Україні. На закупівлю "бейбі-­боксів" потрібно буде приблизно 2 млрд грн.

41 280 гривень допомоги виплачує держава батькам після народження дитини. З них 10,3 тис. видають одразу. Ще по 860 грн платять протягом наступних 36 місяців.

Коробки рятували немовлят від удушення

Ідею дарувати дитячі коробки Україна запозичила у Фінляндії. Там вагітним за вісім тижнів до пологів дають пакунок для новонародженого. Традиції 80 років.

— Можна замість цього взяти 140 євро, — розповідає консультант Оксана Присяжнюк. — Але мало хто погоджується на гроші. У мене подруга в Гельсінкі народила другу дитину. Отримала коробку, забиту одягом, дитячою косметикою й памперсами. Її вартість щонайменше 400 євро. Коробка багатьом служить за ліжечко, доки батьки не обрали дитині люльку. Потім у неї можна складати дитячі іграшки. Крім стандартного набору косметики, дають гіпоалергенний порошок для прання, крем від тріщин на сосках у мами, лактаційні прокладки, одноразові труси для породіль.

"Бейбі-бокси" зменшили дитячу смертність. Багато новонароджених гинули через удушення в батьківському ліжку.

Такі ж коробки видають у Великій Британії, Канаді, Сполучених Штатах. Це спонукає майбутніх матерів навідуватися до жіночої консультації. Бо пакунки отримують лише ті, хто стоїть на обліку.

У Південній Африці саму коробку роблять із пластику. Тамтешні матері користуються нею як ванною. До індійського комплекту додають білизну для матері й москітну сітку, що захищає немовля від комарів.

В Україні "бейбі-бокси" теж не новинка. В Івано-Франківську їх із початку року роздають у пологових дружинам учасників АТО, сім'ям, де народилася двійня, п'ята дитина. Список речей затверджували медики. Там одяг, підгузки, засоби гігієни, постільна білизна.

Зараз ви читаєте новину «Держава закупить пакунки для новонароджених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути