Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2009 07:52

Цукор може подорожчати до восьми гривень

Підприємці міста Кременчука Полтавської області нарікають, що заводи перестали продавати цукор дрібними партіями. Через це доведеться витрачати додаткові кошти на оренду складів. Ще одна причина можливого подорожчання — низький урожай цукрових буряків і скорочення посівів.

— Заводи накопичили цукор минулого врожаю та варять цьогорічний. Через це на підприємствах нема обігових коштів, — пояснює заступник міського голови Кременчука Олександр Биков. — Тому вони шукають можливості реалізувати цукор великими партіями. Іде мова про партії від 500 тонн. Жоден середній чи дрібний підприємець не в силі зберігати таку кількість цукру. Продукт може подорожчати до 8 гривень.

Посадовець говорить, сьогоднішня відпускна оптова ціна 1 кг цукру — 4,7 грн. У місті не лишилося великих складів, які були за часів СРСР. Супермаркети та чималі магазини реалізовують товар під замовлення.

— Питання залишилося відкритим, — продовжує Биков. — Дрібні підприємці не знайдуть грошей на зберігання цукру. Кредит у банку зараз узяти теж нереально. Тому прогнозуємо, що цукор, через його дефіцит дорожчатиме.

Цьогоріч в області виробили близько 250 тис. т цукру, по країні загалом — майже 1,5 млн т. Річна потреба в цукрі для України — 2–2,5 млн т. Через дефіцит продукту Полтавське управління агропромислового розвитку також прогнозує його подорожчання.

— Це не правда, що ми не відпускаємо цукор дрібними партіями, — каже директор "Глобине-цукор" Юрій Мацак. — Беруть хто скільки хоче. Мова не про це. Пилові бурі та неврожай, скорочення посівів буряків вплинули на дефіцит цукру. За попередніми підрахунками, бракуватиме близько мільйона тонн.

Зараз ви читаєте новину «Цукор може подорожчати до восьми гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути