понеділок, 21 грудня 2009 18:58

Чотирирічна Діана Бережок хворіє на передчасне статеве дозрівання

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Діана Бережок із матір’ю Наталією в їхній кімнаті. У дівчинки порушений гормональний баланс, треба колоти ліки до десяти років
Діана Бережок із матір’ю Наталією в їхній кімнаті. У дівчинки порушений гормональний баланс, треба колоти ліки до десяти років

4-річна Діана Бережок із Черкас має рідкісний діагноз — передчасне статеве дозрівання. Раз на три місяці їй треба колоти французькі ліки — гормон діфірілін. Одна ампула коштує понад 5 тис. грн.

Діана з матір"ю 26-річною Наталією живуть у трикімнатній квартирі на третьому поверсі.

— Це квартира батьків мого чоловіка. Ми з ним розведені. Але всі тут живемо, — Наталія проводить у найменшу кімнату — її із дочкою.

Ліворуч два крісла — одне навпроти одного, застелені ковдрою. Це ліжко Діани. Під вікном стоїть диван, далі шафа. На столі — світильник і чимало м"яких іграшок.

— Моя найулюбленіша, — Діана показує невеличку ляльку, кладе її в іграшкову рожеву колиску. — Називається маленька дитинка.

Наталія відкриває теку з документами про хворобу доньки.

— Захворювання в Діаночки помітили в п"ять місяців. У неї вже тоді збільшилися груди. Призначили таблетки. Я давала до року і бачу, що воно не помагає, а дитина стає знервованою. Тоді ендокринолог направила нас у Київ в Інститут ендокринології. Потім Діану обстежували в ОХМАТДИТі. У неї порушений гормональний баланс. Через це кістки рук розвиваються десь на півтора року швидше. Лікарі сказали, що дитині потрібно колоти діфірілін. Бо без нього вона може перестати рости, можуть піти місячні.

— У лікарні з таким діагнозом лежала 3-річна дівчинка. У неї двічі були місячні, — каже крізь сльози Наталія. — Діаночка часто жаліється, що болить біля пупа. У спеку ми не виходимо на вулицю, бо вона задихається. Точної причини діагнозу нам не кажуть. Це може бути і вродженим, і екологія.

Наталія садить Діану на диван, піднімає спортивну кофту.

— Покажи животик, — просить. У дівчинки збільшені груди. — Такі мають бути в 13 років. Вони ростуть далі. Гормон треба давати до 10 років. А там буде видно. Діані дали інвалідність.

Наталя Бережок отримує на доньку 627 грн соціальної допомоги. Батько — безробітний, грошима не допомагає.

— Із міськвиконкому пообіцяли перерахувати разову допомогу 200 гривень. Телефонувала по гарячій ліній до Юлії Тимошенко. Прийшла відповідь, що на лікування дітей із передчасним статевим розвитком закупівля ліків за кошти державного бюджету не непередбачена.

Я прописана в Золотоніському районі в Піщаному. У райлікарні відповіли, що допомогти не можуть. Тут, кажуть, усі такі злидні. Зверталася у штаб Януковича в Золотоношу. Там хороша жінка сказала, що відправила листи в різні фонди. Треба чекати. Я підробляю на базарі, у день можу принести 30 гривень. Відкладаю. Але 5 тисяч кожні три місяці не під силу набрати, — плаче Наталія Бережок. — Якщо хтось може допомогти, подзвоніть 063 88 99 754.


Ліки треба колоти до 10 років


Передчасне статеве дозрівання буває в дітей обох статей. Рано активуються відділи мозку, які контролюють дозрівання гонад — яєчників у дівчат та яєчок у хлопчиків.
— Хвороба може з"явитися через пухлину головного мозку, перенесені інфекційні хвороби, травми, які спричинили крововилив, — пояснює 42-річна Наталія Погадаєва з Центру ендокринної хірургії й трансплантації ендокринних органів і тканин. — Але причина може бути й не встановлена. Дитині це загрожує, насамперед, психологічними проблемами. Бо вона розвивається не так, як інші, і почуватиметься ніяково. Гормони виділяються так, як у дорослих. Тому й статевий контакт може відбутися раніше, ніж можна. Крім того, гормони можуть закрити зону росту і дитина залишиться невисокою — до метр 45 сантиметрів. Препарат діфірілін утримує закриття зон росту і стримує статевий розвиток. Його треба застосовувати до 10–11 років, коли починається природне статеве дозрівання.
Зараз ви читаєте новину «Чотирирічна Діана Бережок хворіє на передчасне статеве дозрівання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути