Ексклюзиви
середа, 11 травня 2011 02:00

Чотири тисячі людей одягли вишиванки

— Я практично щодня вдягаю якийсь елемент українського національного вбрання. Наприклад, червоне намисто. У мене ціла колекція — 41 штука. Але сьогодні я у вишиванці, яка вишита за заставнівськими мотивами (багата на кольори та дуже яскрава. — "ГПУ") й у спідниці, привезені із Європи. І, звичайно ж, тайстра — наша буковинська сумка, — каже чернівчанка 24-річна Валерія Чорней.

5 травня вона прогулюється Центральною пл. Чернівців біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Навколо кілька тисяч людей у вишитому одязі. Його вдягнули таксисти, продавці крамниць, чиновники, студенти, вихователі дитячих садків, діти. Святкують День української сорочки.

— Колись у вишиванках приходили 10–20 чоловік, і ми дуже тішилися з цього. А тепер нас тисячі, — розповідає 25-річна Леся Воронюк. Чотири роки тому вона з товаришами на факультеті міжнародних відносин Чернівецького національного університету вирішила проводити щороку День вишиванки. — Найголовніше, чому цю акцію придумали, — це нагадування всім про свої корені, історію та традиції.

— Приємно бачити, як зі скринь дістають вишиті сорочки бабусь та прабабусь. Раніше з тих чи інших причин ми не могли носити національне вбрання. А тепер  можемо і повинні це робити, — говорить співорганізатор акції 24-річний Олександр Ткач.

Дехто вишиванки купував спеціально до свята, багато хто відбілював столітні полотна своїх бабусь. Чимало учасників поєднували в одязі сучасне та минуле — до сорочки вдягали джинси.

У кожної сорочки є історія придбання та навіть енергетика, переконують її власники.

— Вдома вишиванок п'ять чи шість, але цю мені дружина придбала на фестивалі у Шешорах. Тому, коли я її вбираю, моя жінка дуже тішиться, — розповідає декан педагогічного факультету ЧНУ Ігор Зварич, 56 років.

Міліція підрахувала, що на площі зібралися близько чотирьох тисяч людей. Цієї кількості достатньо, щоби побити рекорд 2007 року. Тоді в Луцьку одночасно українське національне вбрання вдягнули 3228 осіб. Лічильна комісія Книги рекордів України була цього року на святкуванні. Працювала таємно. Про результати повідомить за тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Чотири тисячі людей одягли вишиванки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути