Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 06:51

Чоловік розповів, як росіяни катували сина. Повернувся в Крим і зник
7

Павлo Гриб
Фото: WWW.KASPAROV.RU
Олександр Костенкo
Валентин Вигівський
 Володимир Балух
Андрій Захтей

У російських в'язницях і слідчих ізоляторах перебувають понад 60 громадян України. Їх звинувачують у шпигунстві, тероризмі, диверсіях. Про кількох ув'язнених часто згадують політики та журналісти. Про частину інформації зовсім мало — тільки, що їх перевели до тюрем. Доля деяких українців невідома.

Редакція зв'язалася з родичами кількох в'язнів. Вони ­розповіли найсвіжішу інформацію.

— На початку червня Павла перевели з Краснодара до Ростова-на-Дону. До ізолятора №4, де сиділа Надія Савченко, — каже киянин 54-річний Ігор Гриб, батько політв'язня 19-річного Павла Гриба.

Російські спецслужби викрали Павла 24 серпня 2017-го з білоруського міста Гомель. Туди він поїхав на побачення з дівчиною, з якою познайомився в соцмережі. Його звинуватили в підготовці теракту в місті Сочі й вивезли до Росії.

— Павлові заборонили отримувати грошові перекази, — продовжує батько. — Не може купити ні ліків, ні їжі. До нього ходить лікар слідчого ізолятора, але він не знається на хворобі сина.

Павло хворіє на портальну гіпертензію — порушення крово­обігу.

— Ми не спілкувалися з моменту затримання, — говорить Ігор Олександрович. — Жодного листа чи побачення. Його тримають в інформаційному вакуумі. З ним не зустрічався ні консул, ні адвокат. Єдина підтверджена інформація — син справді в ізоляторі №4.

У серпні 2018 року збігає термін покарання сімферопольця 32-річного Олександра Костенка. Російські силовики схопили його 5 лютого 2015-го. Звинуватили в тому, що під час Революції гідності кинув каменем у "беркутівця". Той отримав синця.

Коли Костенка арештували, його матір розбив інсульт. Батько поїхав до Києва, розповів, як російські силовики катували сина. Повернувся в Крим і 5 березня 2015-го зник безвісти.

— Нещодавно Валентина перевели у відділення камерного типу, де багато обмежень, — каже киянин 59-річний Петро Вигівський, батько політв'язня 34-річного Валентина Вигівського.

Його росіяни затримали у вересні 2014 року в окупованому Криму. Туди приїхав на авіавиставку. Звинуватили у шпигунстві на користь України. У грудні 2015-го Московський обласний суд оголосив вирок — 11 років колонії суворого режиму. Покарання відбуває у в'язниці міста Кіров.

— Перевели до іншого відділення, бо до нього з'явилося багато зауважень, — говорить Петро Степанович. — У картку записали "схильний до втечі". Ми мали поїхати на побачення в березні 2018-го, але не вийшло. Нам нічого не говорять про обмін. Лише про те, що його має провідати омбудсмен.

— Син має про­блеми зі шлунком і зубами, але не скар­житься. Про його справу ми не знаємо нічого. Є лише два документи — довідка про арешт і лист, що він прибув до колонії. Матеріали і вирок засекречені.

Політв'язня 47-річного Володимира Балуха росіяни звинуватили в дезорганізації роботи слідчого ізолятора. Ніби він забруднив мийним засобом одяг начальника.

— Після того начальник не міг виконувати свої обов'язки, — пояснили тюремники. — Змушений був їхати додому.

Володимир Балух родом із села Серебрянка Роздольненського району Криму. Його затримали 12 грудня 2016-го. Звинуватили у зберіганні боєприпасів. 14 березня 2018-го оголосили вирок — 3 роки і 5 місяців у колонії-поселенні. 19 березня він оголосив голодування.

— Якось уранці прокинувся і знайшов у ліжку свій зуб, — каже про політв'язня 42-річного Андрія Захтея дружина Оксана.

Захтей родом із міста Борислав, що на Львівщині, жив у кримській Євпаторії. Позаторік його затримали російські спецслужби, звинуватили у шпигунстві. У жовтні 2017‑го суд оголосив вирок — 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму. Дружина запевняє, що Андрія катували, зламали ребра.

— В ізоляторі він весь час туго обв'язував ребра простирадлом, щоб легше дихалося, — говорить Оксана Захтей. — У місцях переломів утворилися вузли — кістки не так зрослися. Досі не може лежати на правому боці. У колонії в нього загострився хронічний гайморит, має хронічну виразку.

— 6 червня у нас із братом було змагання — хто кого першим привітає. Я його з днем народження чи він мене — з Днем журналіста, — каже Ігор Котелянець із міста Енергодар Запорізької області, брат політв'язня 41-річного Євгена Панова. Спілкуються через адвоката.

Російські спецслужби затримали Панова в Криму в серпні 2016 року. Звинуватили у підготовці диверсій.

— Цього місяця очікуємо вирок, — продовжує Ігор Котелянець. — Нам сказали, якщо не піде на співпрацю із слідством — дадуть 20 років. Брат відмовився.

10 травня 2018 року окупаційний суд Криму дав 8 років в'язниці 25-річному Геннадію Лімешку з Харківщини. Звинуватили в тому, що підпиляв електроопору на дорозі Судак — Новий Світ.

Геннадія Лімешка затримали в Криму торік 12 серпня, назвали агентом Служби безпеки України. Чоловік служив у Збройних силах України за контрактом. Звільнений у травні 2017 року через службову невідповідність. Після арешту дружина перестала з ним спілкуватися. Доньку забрала.

Затримали прихильників територіальної цілісності України

19 червня суд окупованого Сімферополя оголосив вироки фігурантам "справи 26 лютого". Цього дня 2014 року біля Ради міністрів Криму були мітинги прихильників і противників територіальної цілісності України.

За рік окупації кримське управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу про масові заворушення та акції. Затримали лише прихильників територіальної цілісності України — татар. Їм дали умовні терміни. Алі Асанову й Мустафі Дегерменджі — по 4 роки 6 місяців, Арсену Юнусову й Ескендеру Кантемирову — по 4 роки, Ескендеру Емірвалієву — 3 роки і 6 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік розповів, як росіяни катували сина. Повернувся в Крим і зник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути