понеділок, 09 квітня 2007 16:48

Цього року наберуть 29 910 солдатів

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Призовники проходять комісію у військовому комісаріаті Полтави. Зліва направо: Іван має хронічні недуги, однак його беруть до війська. Максим впевнений, що потрапить у резерв. Олександр (прикриває голову) набив наколку на спині, щоб не йти служити
Призовники проходять комісію у військовому комісаріаті Полтави. Зліва направо: Іван має хронічні недуги, однак його беруть до війська. Максим впевнений, що потрапить у резерв. Олександр (прикриває голову) набив наколку на спині, щоб не йти служити

Є 90 статей медичного наказу, за якими не беруть до війська.

"Мене не возьмуть, бо я татуїровку набив на всю спину. А один мій знакомий закатав істєріку на медогляді в психіатра, розплакався. Але його взяли. Мене ж точно нє. Я в Амєріку поїду робить. У мене там тьотя живе", — запевняє 20-річний Олександр.

Він прийшов на медкомісію до міського військового комісаріату Полтави. Хлопець уже отримував три відстрочки. Після школи ніде не навчався і не працював.

Призовна кампанія цього року розпочалася 2 квітня. Триватиме до 30 травня. У Полтаві на службу планують узяти 145 юнаків.

Сходитися до військкомату майбутні солдати починають із дев"ятої ранку. У руках тримають особові справи, довідки. Курять біля входу.

— Я армії не боюся. Хотілося б потрапити в елітні війська, внутрішні, — каже Євген, 20 років.

Свого прізвища, як і Олександр, називати не хоче. Цього року до армії він не піде, бо навчається в інституті. Прийшов узяти довідку для оформлення закордонного паспорта.

Контрактникам підняли зарплатню із 600 до 1050 гривень

А 18-річний Володимир Никитенко у липні отримає "білий" квиток. Пройшов дві медкомісії: торік і цієї весни. Визнали непридатним для служби. Причину називати не хоче, однак радіє, що не служитиме.

Найчастіше до війська не беруть хворих на сколіоз, виразки, плоскостопість, остеохондрози, хронічні недуги. До армії не потрапляють також ті, хто мав черепно-мозкові травми. Загалом є 90 статей медичного наказу, за якими не призивають. Начальник відділення комплектування Едуард Мельник, 40 років, розповідає, що у психіатрів "косять" рідко. Частіше вдають головний біль та серцеві напади. Зазвичай же призовники просто не приходять після отримання повісток.

Єдина жінка серед весняних призовників у Полтаві — 32-річна Тетяна Забуга. Вона прийшла за власним бажанням. Раніше працювала медсестрою. Чоловік у неї — військовий у відставці. Виховують двох синів, 5 і 12 років. До Полтави сім"я переїхала недавно. Роботи жінка не знайшла. Тепер оформляється у військовий шпиталь.

— На контрактну службу цього року потрапить 12 полтавців, — каже інструктор відділу комплектування Сергій Храмов, 27 років. — Із 1 квітня контрактникам підняли зарплатню із 600 до 1050 гривень, і з"явилося більше охочих.

Храмов запевняє, що бажання призовників бути у певному підрозділі намагаються враховувати. Та вдається це далеко не завжди, бо існує державний план кількості солдатів кожного виду військ.

На третьому поверсі військкомату черга майже біля кожного кабінету. 21-річний Іван навчається заочно на третьому курсі Київського університету культури та мистецтв. Каже, що має хронічний холецистит (запальне захворювання жовчного міхура. — "ГПУ"). Однак у документах написали: придатний до служби.

— Ну, хто хоче йти в армію? — зітхає хлопець. — Втрачати рік життя. Можна за цей час багато корисного зробити.

Наберуть 29 910 солдатів

Під час весняного призову до армії візьмуть 29 910 солдатів. Із них 22 тис. потраплять у Збройні сили, 6100 — у внутрішні війська, 1000 стануть прикордонниками, а 810 нестимуть службу на транспорті.
— Армію скоротять цього року на 21 тисячу людей. Зараз там майже 215 тисяч, — каже 34-річний Костянтин Саділов із прес-служби Міністерства оборони України.
У складі миротворчих батальйонів наші військовослужбовці їздитимуть до Косова, що в Сербії, та до африканської Ліберії.

Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Цього року наберуть 29 910 солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути