понеділок, 30 липня 2007 07:00

Цистерна з кислотою протекла на Харківщині

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Працівники загону МНС поливають цистерну водою, щоб охолодити соляну кислоту і зменшити її випаровування
Працівники загону МНС поливають цистерну водою, щоб охолодити соляну кислоту і зменшити її випаровування

Минулого четверга поблизу залізничної станції Безлюдівка, що на Харківщині, із 60-тонної цистерни почала протікати соляна кислота.

— Витік помітив залізничник, який робив огляд вантажних вагонів. Поблизу люка на цистерні утворилася дірка в півметра. Однак розійшлися стики, — розповідають в управлінні МНС Харківщини. — Увечері текло дуже сильно. Не те щоб фонтаном, та десь 5 літрів за секунду.

Цистерну відразу стягли спеціальним гумовим бандажем. Однак протікати менше вона не стала. На ранок тріщина збільшилася вдвічі. Соляна кислота, яка цівкою витікала з цистерни, випаровувалася так, що увесь потяг стояв наче в тумані.

Бійці рятувального загону МНС увесь день з брандспойту поливали цистерну, охолоджували, аби кислота менше випаровувалася. Втім, по полю рідина не розтеклася, а потрапила до підземного резервуару. Його на станції вмуровано спеціально на випадок аварії.

За 300 м від місця розливу розташований міський пляж. Про небезпеку людей попереджали по мегафону.

— У зв"язку з аварією купатися не можна. Прохання звільнити пляж, — вигукує в гучномовець боєць МНС.

— Аварія? Яка? — дивується харків"янин Олег Михальов. — Оце так да, треба тікати. А шкода. Тут був єдиний нормальний пляж, чистий, То, мабуть, закриють, чи що. Тепер купатися зовсім ніде буде.

Жителі селища Безлюдівка, біля якого пролягає залізнична гілка, також налякані.

— Ми нічого не знаємо, нам не говорили. Що робити? В нас корова випасається, то й молока з неї тепер не можна випити, чи як? — бідкається селянка Ольга Кузьмук.

У МНС пояснили, що попередня причина витоку кислоти — зношеність цистерни. Її можна експлуатувати 18 років. А користуються цистерною 24. Вантаж належить Запорізькому державному підприємству "Кремнійполімер". Його представники від коментарів відмовляються.

Кислота направлялася до підприємства "Сумихімпром". Скільки часу вона стояла на залізничній колії, невідомо. Рятувальники кажуть, що цистерна чекала на формування товарного поїзда в напрямку Сум.

Наступного дня після аварії пошкоджені колії обробили содою. Аналізи води, повітря та ґрунту ще не були готові.

— Та в будь-якому разі, якщо навіть кислота потрапила до ґрунту, її будуть нейтралізувати лугом, — пояснює головний санітарний лікар Харкова Тетяна Колпакова.

Соляна кислота — розчин хлористого водню у воді. На шкірі викликає опіки. Особливо небезпечне попадання в очі. Кислота утворює пари хлороводню, який роз"їдає слизисті оболонки й дихальні шляхи.

Зараз ви читаєте новину «Цистерна з кислотою протекла на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути