середа, 26 березня 2008 07:05

Чеських туристів знайшли на горі Піп Іван

23 березня близько п"ятої години дня альпіністи Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України знайшли в районі гори Піп Іван на Прикарпатті сімох виснажених іноземних туристів.

Наймолодший із них 15-річний Мартін Сватань отримав обмороження третього ступеня. Найважчий стан був у єдиної дівчини у групі Іви Каповнови, 17 років.

— Майже всі відморозили кінцівки, аж шкіра почала злазити та з"явилися пухирі, — говорить рятувальник Ярослав Ковтун. — Як їх знайшли, спочатку відігріли та нагодували, бо у горах виснаження небезпечне. Запізнилися б ми на годин п"ять, хто зна, чи були б вони живі.

Туристи з Брно та Світави приїхали до Ужгорода, потім дісталася Рахова. 21 березня пішли на гору. Вони не зареєструвалися та не повідомили рятувальникам, що хочуть підніматися. Того ж дня ввечері були на вершині.

— Коли смеркало, у них почалася паніка. Іноземні туристи не були підготовлені до такого походу. На сімох людей узяли лишень три спальники, легко вбрані, їжі обмаль — якісь мюслі, хліб і ковбаса, — розповідає 45-річний Олег Ковтун, командир гірського пошуково-рятувального загону. — Вони підіймалися на гору та не знали, що це за вершина. Там особливі погодні умови, у цей час імовірні сходження лавин.

Напередодні гірські рятувальники з Верховинського підрозділу проходили навчання та йшли на Піп Іван, але через непогоду не ризикнули і повернули назад. Гора має 2022 м над рівнем моря.

Туристів у горах шукали 17 рятувальників. Роботу ускладнювали сніг, туман і сильний вітер. Нині іноземці поїхали до Києва у чеське консульство. Троє з них загубили в горах рюкзаки з паспортами. Ця група приїздила в Карпати торік, відпочивали поблизу озера Синевір.

— Ми не знали, що таке справжні гори, — каже старший групи студент Радім Кенік, 23 роки.

Зараз ви читаєте новину «Чеських туристів знайшли на горі Піп Іван». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути