Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2011 09:36

Через паніку батьки не пустили до школи близько 200 дітей

Через паніку батьки не пустили до школи близько 200 дітей

Через паніку навколо захворювання на менінгіт до столичної школи №230 батьки не пустили близько 200 дітей. 28 січня від менінгококової інфекції помер другокласник. Про це стало відомо тільки через 10 днів.

— У школі стояла фотографія хлопчика з підписом, що помер від страшної хвороби — менінгіту, — говорить 31-річна Олена, мати школярки з паралельного класу. — Але зразу толком ніхто нічого не знав, де він заразився. Казали, що батьки невчасно звернулися до медиків, лікували від грипу. Потім стало відомо, що є ще носій у першому класі — друг померлого. Але в нього нібито нестрашна форма. Того хлопця залишили вдома, давали антибіотики.

Олена розповідає, серед молодших школярів запровадили карантин. Виводили із класів поїсти й до туалету за графіком.

— Спочатку брали мазки з горла лише у хворих на застуду дітей. У понеділок приїжджали із санстанції, перевіряли всіх. Почалася паніка. Минулого тижня деякі батьки, які привели зранку дітей, відразу їх забрали. Усі ж на масиві спілкуються. Почалось: я не поведу, і я не поведу. Дорослі стояли на вході та всіх агітували не пускати дітей у школу. Я не водила доньку два дні.

Директор школи Світлана Завадська відмовляється говорити про менінгіт. Каже, все стабільно:

— Карантин у класах закінчився, санстанція контролює ситуацію.

Головний позаштатний інфекціоніст столиці Івета Шестакова, 45 років, пояснює: найчастіше діти й дорослі хворіють на менінгіт навесні. Причини — ослаблений імунітет і мінлива погода.

— Недугу можуть викликати різні збудники. У померлого хлопчика була важка форма менінгококового менінгіту. Таке буває дуже рідко. Але не виключено, що найближчим часом нас очікує підйом захворюваності. Торік у Києві на менінгіт занедужали 20 людей. Востаннє епідемія була у 1970-х.

Діти важко переносять менінгіт. Бактерії уражають слизові оболонки носа чи мозку, судини. Спричиняють важкий менінгококовий сепсис. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, як при грипі та інших респіраторних недугах. Є здорові люди, які можуть мати збудника в організмі. Менінгококи проявляються, коли організм ослаблений, наприклад, після застуди. Дуже болить голова, з'являються блювота, чутливість до світла, звуків, підвищується температура. Можуть бути висипи на ногах. Недуга розвивається швидко. Деякі форми потребують негайної допомоги. У тих, хто перехворів на менінгіт і зволікав із лікуванням, можуть погіршитися слух, зір. Згодом турбуватиме головний біль.

Обстежили дві сотні циган

Серед закарпатських циган спалахнула інфекція менінгококу. В містах Ужгород і Перечин за два тижні обстежили майже 200 людей. П'ятеро з них лежали в інфекційній лікарні.

— У 5-річного сина два дні трималася висока температура, знобило, боліла голова, — розповідає Єва Адам, 28 років. Живе в ужгородському мікрорайоні Радванка. — Звернулися до медиків. Лікувалися тиждень.

Більшість хворих та носіїв інфекції — діти. Медики кажуть, вони заражалися одне від одного. Зараз на лікуванні в інфекційному відділенні двоє людей. Дільничні лікарі продовжують перевіряти ромів на наявність інфекції.

Менінгіт уражає мозок людини. Третина випадків є смертельними.

Зараз ви читаєте новину «Через паніку батьки не пустили до школи близько 200 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути