середа, 27 жовтня 2010 01:01

Через неврожай винограду подорожчає вино

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Працівниця винограднику при одеському виноробному заводі «Вина Гулієвих»
Працівниця винограднику при одеському виноробному заводі «Вина Гулієвих»

Наприкінці жовтня в Україні завершують збирати виноград. За попередніми підрахунками, його вродило менше на третину, ніж торік.

— Неврожай спостерігається практично в усіх виноробних господарствах України, — каже Володимир Масленков, 45 років, директор одеського виноробного заводу "Вина Гулієвих". — У Криму та на Одещині вигоріли 50 відсотків виноградників, у Карпатах не вродило більше третини. За найпесимістичнішими прогнозами, в Україні зберуть не більше 250 тисяч тонн, а це лише третина від зборів минулого року. На своєму підприємстві ми зібрали тільки 1000 тонн. Торік мали вп'ятеро більше.

Причиною неврожаю називає цьогорічні погодні умови.

— Зима була холодна, влітку — температура під 50. Через морози загинула половина бруньок. Що не померзло, те влітку погоріло або посохло через хвороби. На неврожаї жаліються наші колеги в Чилі та Франції. Ці країни завжди були найбільшими експортерами винограду.

— Через серйозні втрати врожаю виростуть ціни на виноматеріали, — припускає 35-річний Євген Кальченко, директор одеського виномаркету "Поляна". — У найближчі місяці це потягне за собою подорожчання як мінімум на 20 відсотків готової продукції — вина й шампанського. Це ризиковано. Люди перестануть купувати вина.

В Укрвинпромі бояться, що може з'явитися фальсифікат.

— Приватні підприємства почнуть виготовляти вина з відходів сировини — мезги, — говорять "ГПУ" працівники Укрвинпрому, просять не називати їх. — Залишки після вичавлювання виноградного соку йдуть нарозхват. За технологією, їх повинні переробляти або утилізувати. Але мезга користується попитом у підприємств вторинного виноробства, які не соромлячись розбавляють її водою з цукром і залишають бродити.

Кажуть, брак сировини винороби спробують компенсувати за рахунок нарощування імпорту виноматеріалів із Чилі, Аргентини, Австралії, Нової Зеландії. Навіть з урахуванням транспортних витрат вони будуть дешевшими за вітчизняні.

Зараз ви читаєте новину «Через неврожай винограду подорожчає вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути