вівторок, 29 травня 2012 07:15

Черешні достигли на тиждень раніше

В Україні аномальна весна. 1 травня центральна геофізична обсерваторія зафіксувала температуру повітря вище +30°С. Це вперше з 1881 року. Впродовж місяця стрибають стовпчики термометрів: одного дня за 30 тепла, наступного 10. Це, кажуть синоптики, більше відповідає погоді липня.

— У всіх регіонах літо розпочалося у квітні, — пояснює Зоя Олійник, завідувач сектора Гідрометцентру. — За середньодобовою температурою навіть у північних областях та Києві ми спостерігали липневу погоду. Для цього місяця характерні нерівномірна кількість опадів, град, грози.

На заході, півночі та в більшості центральних областей тепло сприяло формуванню врожаю, говорять спеціалісти. 43-річний Валерій Василенко із села Щітки Вінницького району обробляє 2 га паю. Каже, городи позаростали бур'янами:

— Були сильні дощі в середині квітня. А потім жара. Уся городина зійшла на раз-два. Не встиг посіяти, як уже й ростки показалися. Обично все сходить днів 10. А це на третій день уже зелено. Земля була промочена, а потім тепло стало. А для рослинок що треба? Вода і сонце. Ото ж і полізло все бігом. З бур'янами проблема. Всі гербіциди змило дощами.

Однак південь, схід і частина центральних областей знемагають від посухи вже 25-30 днів, каже начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко:

— Ґрунт втрачає вологу, рослини швидко розвиваються і передчасно старіють. У східних областях є випадки загибелі озимої пшениці. Дощі, що пройшли 18-19 травня, ситуацію не змінять. Така погода сприятлива для пізніх культур — кукурудзи, соняшника, круп'яних та зернобобових. Але гірший урожай очікують у Херсонській, Одеській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Харківській областях.

Плодових культур теж буде менше, ніж торік.

— На півдні від морозів ще в лютому загинуло багато плодових бруньок, частково — виноград в Одеській області та Криму. На деяких площах винограду досі не розпустилося листя. Вимерзла частина персиків, абрикос, вишень та яблук, — розповідає Тетяна Адаменко. — Навесні через спеку дерева запилилися погано. Бо бджоли не літають при 35 градусах, — пояснює.

У Мелітопольському районі на Запоріжжі черешні достигли на тиждень раніше.

— Созревание сдвинулось приблизительно дней на семь-восемь, — каже 56-річний Олександр Расторгуєв, директор Інституту садівництва з Мелітополя. — Яблуні та груші квітнуть зазвичай 10-12 днів, а цього року відцвіли за п'ять. Бджола  працювала погано. Тому запліднення гірше, ніж ми очікували. Урожай буде нижчий, але плоди великі, бо їх мало на дереві.

У містах через спеку літало багато тополиного пуху, ним були встелені газони та тротуари. Зазвичай він з'являється на початку червня.

Кияни скаржаться на велику кількість комарів. Від їхніх укусів вавки на тілі більші — печуть і довго не заживають.

28-річний Тарас Пушкар з Інституту зоології пояснює, що це звичайні комарі, але через рекордну температуру й достатню вологість їх цього року справді багато.

Зараз ви читаєте новину «Черешні достигли на тиждень раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути