вівторок, 28 лютого 2012 05:30

Будинки по дах засипало снігом

Два тижні люди в селі Орлівка Роздольненського району Криму живуть у домівках, які по дахи засипані снігом. Дехто по два дні не міг вийти на подвір'я, доки їх не відкопали сусіди.

— Мій будинок первий від поля. 7 та 8 лютого була в хаті, пішов сильний сніг і мене замело. Прийшли сусіди, відкопували один день, другий. Витягнули мене, і я перейшла в літню кухню. А потім опять так надуло, що я дві доби там просиділа, доки мене не відкопали, — каже 75-річна Віра Карпюк із будинку №40 на вул. 40 років Перемоги.

Сніжні замети в селі сягають 3 м. Засипало близько 30 хат, які на окраїні. На кухні Віри Самсонівни завалилася стеля. Щоб дістатися горища, вона вирубувала сходи в заметі.

— У дворі Карпати. 44 роки тут живу, і на цілині була, а такого не бачила. І Сталіна згадувала, і Гітлера — усіх, доки сніг рубала. За рядянських часів можна було хоч комусь поскаржитися. А тут нєкому. Дзвонила в приймальню до Могильова, не дозвонилася, крєпко зайнятий. А голова сільради прийшла і сказала, що ніякої помощі не ждіть, грошей нема.

Віра Карпюк тримає курей у хліві. Годує їх через дірку в даху, бо вхід закиданий снігом. Її подвір'я розчищає сусід. Йому платить 40 грн у день.

Намети, які лежать навколо хат, чорні від землі, навіяної з поля.

— Зараз ходжу тунелем, який двоюрідний брат вирив біля дверей дому, — розповідає Любов Бугрова, 75 років, із будинку №14 на вул. Миру. — Аби дістатися села, по драбині піднімаюся на снєжну гору за будинком. Далі городами з паличкою мєдлєно йду, щоб не впасти. Зараз сніг трошки зменшився, а як розстане, то не знаю, як будемо ходить. Од того снігу болото довго лежатиме.

Любов Митрофанівна живе з чоловіком 82-річним Юрієм Петровичем.

— З їжою зараз усе в порядку. У нас, как у старих людей, усе заготовлено. Тільки воду приносили внучкіни друзі. Вони бідонами носили та через гору передавали.

У Серебрянській сільській раді, до якої входить Орлівка, про допомогу селянам нічого не кажуть.

— Это не только в Орловке выпало столько снега. И в селе Серебрянка, и в Каштановке, которые относятся к нашему совету. Про помощь нужно говорить с сельским головой, а она на учебе.

 

Воду привозять вантажівками

Третій день без води залишається більша частина міста Євпаторія, що в Криму. Тут у неділю прорвало магістральну трубу, що постачала його питною водою.

— За ночь удалось локально ликвидировать один из прорывов на магистрали. Но еще остаются несколько участков, где нужно делать ремонт. Когда все наладится, пока судить рано, — розповіли в мерії.

На сьогодні вода в кранах є тільки в старій частині Євпаторії. В інші мікрорайони  місцева влада направила 10 водовозів. Крім того, до міста на час ліквідації аварії пустили спецмашини реалізаторів питної води із сусіднього міста Саки. Воду з вантажівок можна використовувати для побутових потреб, після кип'ятіння — для приготування їжі.

У Євпаторії живуть близько 100 тис. осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «Будинки по дах засипало снігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути