четвер, 17 грудня 2020 00:21

Боржників за комуналку хочуть прирівняти до аліментщиків

У Верховну Раду внесли законопроєкт, що прирівнює боржників за комуналку до неплатників аліментів. Пропонують заборонити виїжджати за кордон, обмежити право керувати транспортними засобами, користуватися зброєю.

На 1 жовтня населення заборгувало за комунальні послуги 28,2 млрд грн, за даними Держстату. Це без урахування боргів за газ та електроенергію.

— Потрібні нові правила роботи з боржниками. Наприклад, 1700 гривень не вважати боргом. Якщо сума більша, застосувати штрафи, пеню. А перевищує 50 тисяч — борг перепродається колекторам, — каже економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Коли Польща йшла в Євросоюз, мала збільшити тарифи. Почали зростати борги. Спочатку пропонували реструктуризацію, закликали сплатити. Потім запровадили обмеження. Не сплачуєте — борг передається колектору. Той його стягує. Це працює.

— Найчастіше суди відмовляють компаніям у поверненні заборгованості, бо не можуть обґрунтувати розмір боргу, — говорить адвокат Ростислав Кравець, 47 років. — Якщо приймуть законопроєкт, це значно спростить їм задачу.

Боржників більшає, бо держава не робить нічого для підприємництва, не обґрунтовує тарифів. Запроваджує плату за доставку електроенергії та газу під прикриттям міжнародних стандартів. Вибірково переймаємо іноземний досвід. У Польщі середня зарплата вища, а тарифи — нижчі.

Зараз ви читаєте новину «Боржників за комуналку хочуть прирівняти до аліментщиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути