четвер, 14 травня 2020 00:05

"Боїмося нести гроші в банки. Бо всі вони — російські"

Донеччанка 39-річна Юлія Кац за шість років сім разів міняла місце проживання. Причиною називає війну і кредит на квартиру. Торік повернулася в Донецьк.

— До 2013 року наши дела шли очень хорошо, — розповідає. — Чоловік мав стоматологічний кабінет, я — салон суконь. Взяли півмільйона гривень кредиту у "Все­українському банку розвитку" сина Януковича. Купили трикімнатну квартиру. Протягом 10 років мали виплачувати по 4 тисячі гривень на місяць.

Із початком агресії Росії родина переїхала до Києва. Сплачувати борги не могла.

— Не до кредиту було, — продовжує Юлія. — Шукали хоч якусь роботу, щоб забезпечити себе і дітей. Аби не діставали колектори, змінили номери телефонів, потім і місце проживання.

Позаторік чоловік Юлії Кац помер від інсульту.

— Ми з дітьми повернулися в Донецьк, — про­довжує. — Двері квартири опечатані, замок змінений. Наш "ВБР" ліквідували. Щоб зайти всередину, мала переоформити кредит в іншому банку.

Зобов'язання деяких українських банків перебрали на себе російські.

— Взяла кредит у "Сбербанку России" під 9,5 відсотка річних, — каже Юлія Кац. — Виплачую його, а банк розбирається з паперами. Бо документів на квартиру досі немає.

Юлія Кац — підприємець, постачає продукти в супермаркети.

— Найпопулярніший товар у Донецьку — дешева їжа, не найгірша на смак. Постачаю з Росії молочні продукти, ковбаси, солодощі. Брала кредити і на бізнес. Першу позику в 30 тисяч руб­лів оформляла під 12,9 відсотка річних. Повернула швидко, бо це було перед новорічними святами, люди скуповувалися.

На окупованих територіях Луганської і Донецької областей працюють 12 російських банків. Видають кредити в рублях і доларах США, беруть гроші на депозити.

— Хорошие проценты по депозиту дает "Россельгоспбанк", но деньги берут на срок от двух до 10 лет. Начисляют 6 процентов годовых, — розповідає 77-річний Олег Калістратович із Донецька. — У "Сбербанк" можна покласти гроші від місяця до пів року. В рублях дають 2,7 відсотка річних, доларах — 0,01 процента. Я — колишній шахтар, за життя трохи заощадив. Гроші завжди тримав у банку. Як почалася війна — під подушкою.

Банківська система на окупованих територіях працює з жовтня 2019-го.

— Але ми боїмося нести гроші в банки, бо всі вони — російські, — говорить Олег Калістратович. — А нам видали паспорти республіки. Як закриються, втечуть у Росію. А ми можемо подавати в суд тільки в Донецьку.

Кредити в банках оформляють під 9,2–11,7% річних. Бойовики запустили так звані державні програми на розвиток бізнесу на селі, видають гроші під 5% річних.

— Деньги на бизнес в селе дает Россельхозбанк. Но чтобы их получить, нужно иметь ферму, которая вдвое дороже кредита, — розповідає підприємець 47-річний Віктор Овсієнко з Донецька. — Я оформляв кредит на теп­лиці. Мав отримати мільйон руб­лів. У банку вимагали російський паспорт і поручителя з РФ. Якщо такого немає, мав довести платоспроможність. В мене цього не було. Запропонували дорожчий кредит, під 8,9 ­відсотка річних. Погодився. Коли отримував гроші, виявилося, що за зняття готівки маю ще заплатити від 3 до 5 відсот­ків комісії.

В Донецьку є кіоски, де швидко дають позики на дрібні побутові потреби. За день оформляють кредит на суму до 150 тис. руб. — 52,5 тис. грн — під заставу нерухомості чи іншого майна.

— У тих конторах відсотки страшні, — каже донеччанка Олена Дмитрівна, прізвище просить не вказувати. — Батько взяв 10 тисяч рублів на лікування, за чотири місяці набігло 30. Ми дізналися про кредит випадково. Одного ранку розбудили чоловіки з автоматами, тикнули чоловіку папірець. Сказали, як не виплатимо, виженуть із квартири. Ми позичили і віддали.

Кредит на новий автомобіль видають під 9,5–14% річних. Щоб купити машину, треба їхати в Росію.

"Автокредиты существуют для галочки, ведь никто на новых авто уже не ездит, салоны давно закрыты, — пише в соцмережі 46-річний Денис із Донецька. — По машину їдуть у Росію. В принципі, як і по все. Банківська система — умовна. Мені зарплату нараховують на картку "Сбербанку России". Але користуватись нею можу тільки тут. Наші банки ніде в світі не визнають".

Зараз ви читаєте новину «"Боїмося нести гроші в банки. Бо всі вони — російські"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути