середа, 19 квітня 2017 07:51

Бойові дії на Донбасі загостряться у травні

Автор: ФОТО з сайта www.gordonua.com
  Валентин Бадрак бачить три сценарії розвитку війни на Донбасі. Перший — змова Росії з США проти України. Другий — зростання протистояння РФ та Заходу без урахування інтересів України. Третій — створення антипутінської коаліції
Валентин Бадрак бачить три сценарії розвитку війни на Донбасі. Перший — змова Росії з США проти України. Другий — зростання протистояння РФ та Заходу без урахування інтересів України. Третій — створення антипутінської коаліції

— Цей рік — важкий і визначальний для України. Слід очікувати багато неприємних сюрпризів. Маємо несприятливу обстановку — слабкість Європи, невизначеність Сполучених Штатів Америки, — каже 48-річний Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії.

— Росія робить акцент на політично-дипломатичну війну, — продовжує. — Намагатиметься змінити владу в Україні. Воєнний важіль буде допоміжним. Перші півроку на Донбасі підтримуватимуть війну низької інтенсивності, щоб виснажити наше суспільство. Щоб щоденні втрати стали причиною внутрішніх заворушень. І вони можуть бути, враховуючи падіння довіри до влади.

Найбільш вірогідні три сценарії. Перший — змова Росії з новою владою США проти України. Другий — зростання протистояння РФ та Заходу без урахування інтересів нашої держави. Третій — створення антипутінської коаліції з урахуванням інтересів України. Будь-який варіант несе для нас ризик загострення військових дій. Воно може статися в період із травня до кінця літа.

— На міжнародному ландшафті за півроку-рік не залишиться лідерів країн, які супроводжували українське питання від Революції гідності. Вони з півслова розуміють, що відбувається в нас, — говорить заступник директора Центру досліджень армії Михайло Самусь, 44 роки. — Спробуйте пояснити це новому президенту США Дональду Трампу. Чи стане він розбиратися у всіх правових аспектах, думках і позиціях війни на Донбасі? Він шукає простих відповідей на складні запитання. Точно зміниться лідер Франції. У Німеччині, можливо, Ангела Меркель залишиться канцлером. Не факт, що матиме стабільну коаліцію, яка активно працюватиме на українському напрямку. Щоб пояснити ситуацію новим лідерам, маємо визначитися. Офіційно назвати Донбас окупованим. Об'єднати з Кримом у правовому полі. Тоді Росія буде окупантом, а не лише посередником у переговорах.

У Новочеркаську (близько 50 км від кордону з Україною. — ГПУ) росіяни завершують створення 150-ї мотострілецької дивізії. По суті це — частина одного об'єднання російської армії з 1-м та 2-м "армійськими корпусами", які воюють на Донеччині та Луганщині. Ці війська повністю контролюють і забезпечують із територіального центру в Новочеркаську. По всьому кордону з Україною Росія формує ударні групи. Це ­підтверджує можливе загострення.

Україна залишається наодинці з ворогом

У підготовці нашої оборони — багато білих плям, каже директор Центру досліджень армії Валентин Бадрак:

— Наприкінці минулого року з'явилася програма розвитку Збройних сил України. Її попередній аналіз свідчить, що влада надалі будує радянську армію великої чисельності. На її утримання йтиме понад 75 відсотків оборонного бюджету. Таке військо не буде розвиватися. Україні слід готуватися до безконтактної війни. Може початися за будь-якої погоди й часу доби.

Треба створювати сили стримування. Вводити більше ракетної техніки, систем протиповітряної оборони й бойових літаків. Усе це в нас на незадовільному рівні. Україна в небезпеці, бо залишається наодинці з ворогом.

Зараз ви читаєте новину «Бойові дії на Донбасі загостряться у травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути