Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 07:10

Битву під Корсунем не починали без Ющенка (ФОТО)

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Віктор Ющенко із сином Тарасом спостерігають за відтворенням епізоду битви під Корсунем між арміями Богдана Хмельницького та Речі Посполитої
Віктор Ющенко із сином Тарасом спостерігають за відтворенням епізоду битви під Корсунем між арміями Богдана Хмельницького та Речі Посполитої

Битву між козаками Богдана Хмельницького та військом Речі Посполитої реконструювали в суботу поблизу села Виграїв Корсунь-Шевченківського району на Черкащині. Дійство не починали, доки не приїхав президент Віктор Ющенко з наймолодшим сином Тарасом. Глава держави запізнився майже на 2 год. Протягом дня двічі йшов дощ.

Епізод битви під Корсунем інсценізували майже 200 військових реконструкторів з України, Польщі, Чехії, Словаччини, Білорусі та Росії.

— Бій триватиме близько 40 хвилин. Воюватимемо на боці Речі Посполитої в ролі німецької піхоти. Нас убиватимуть, буде кров, — ламаною українською каже 30-річний чех Томаш Єгер у синьому костюмі мушкетера.

Перед початком бою він з іншими військовими реконструкторами з Чехії сидить за дерев"яним столом у таборі. Чоловіки п"ють пиво з дерев"яних кухлів.

Інсценований бій починають близько третьої дня. Після перемоги повстанців під проводом Богдана Хмельницького під Жовтими водами козацьке військо і татари в травні 1648 року оточили польську армію під проводом Миколи Потоцького дорогою з Корсуня до Богуслава. Для удару Хмельницький обрав Горіхову Діброву — глибоку балку на лівому березі Росі поблизу села Виграїв.

Віктор Ющенко хвилин 10 спостерігає з намету, як польський обоз прямує через дерев"яний міст до лісу. З гущі дерев на них нападають татари на конях, козаки починають стріляти з гармат. Президент виходить ближче до дійства й залишається на траві. Козаки з татарами обступають військо противника і за 20 хв. знищують його.

Богдана Хмельницького в бою не було.

— Щоб був і гетьман Хмельницький, треба було повне відтворення битви на кілька тисяч учасників. Це зробити важко, — каже 28-річний Святослав Сичевський із київського військово-історичного клубу. — Оскільки відтворювали епізод, то в нас були козацькі ватажки.

По закінченню битви Віктор Ющенко спускається до учасників битви, вітається, розповідає синові про костюми козаків. Потім з іншими гостями пробує козацьку кашу та юшку.

Дійство присвятили 360-річчю початку національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

Зараз ви читаєте новину «Битву під Корсунем не починали без Ющенка (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути