Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2011 06:00

Біля станції аерації більше не смердітиме

Автор: фото: PHL
  Працівник станції аерації у столичному мікрорайоні Бортничі стоїть біля швейцарської установки, яку випробовуватимуть місяць. Вона витискає вологу з відходів, тому виділення неприємних запахів у повітря суттєво зменшиться
Працівник станції аерації у столичному мікрорайоні Бортничі стоїть біля швейцарської установки, яку випробовуватимуть місяць. Вона витискає вологу з відходів, тому виділення неприємних запахів у повітря суттєво зменшиться

На Бортницькій станції аерації в Києві розпочала роботу експериментальна установка зі зневоднення осадів. Її привезли зі Швейцарії. Працюватиме місяць. Якщо задовольнить комунальників, її куплять.

Установка — мобільний гідравлічний прес. Дозволяє висушити з осаду до 78% вологи.

— Фактичні обсяги осаду, що на мулових полях, більш ніж утричі перевищують проектні. Нарощування дамб може бути лише тимчасовим заходом. Тому необхідна повна зміна схеми утилізації і будівництво нової технологічної лінії з урахуванням сучасних тенденцій, — пояснюють у прес-службі "Київводоканалу".

Через великі обсяги відходів на мулових полях, там час від часу трапляються прориви. Осади витікають на прилеглу територію. Востаннє таке сталося 2009 року. Тоді вилилося 1 тис. куб. м відходів. Це була найбільша аварія за всю історію підприємства.

За 100 м від станції стоять житлові будинки. Сморід відходів дошкуляє людям уже понад 20 років. Комунальники обіцяють, що з новою установкою його не буде. Прес витискає вологу з відходів, і тому процеси виділення газів суттєво зменшуються.

— Од воні натерпілися капітально. Один час стояла така, що ложку до рота підняти було трудно, їсти не хотілося. Тоді закривали окна і так сиділи, доки пройде. Найбільше смерділо утром і вечером. Зараз уже трохи привикли, — каже 62-річний Володимир Вац. Ідемо від автобусної зупинки до його будинку за 150 м від станції. У Бортничах він живе 36 років. — На станції полмікрорайона працює. Тому люди і терплять ту вонь.

Каже, що через мулові поля вода в колодязях стала непридатною для пиття.

— Мені прийшлося 5 тисяч гривень потратити на скважину. Берем воду з 30-метрової глубини. Старий колодязь засипав, бо там воду до рота навіть не хочеться брати. А санепідемстанція каже, що все добре.

Бортницька станція аерації — єдине комунальне підприємство міста, де збирають і очищають стокові каналізаційні води з усього Києва. Її ввели в експлуатацію 1965 року.

Зараз ви читаєте новину «Біля станції аерації більше не смердітиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути