вівторок, 01 лютого 2011 00:00

Біля стадіону "Олімпійський" вирубали 178 дерев

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Робітники прибирають у понеділок спиляні дерева на Черепановій горі у Києві
Робітники прибирають у понеділок спиляні дерева на Черепановій горі у Києві

Вирубка дерев на місці будівництва електропідстанції "Олімпійська" в Києві спровокувала конфлікт із місцевими. Люди спробували зупинити робітників, виникла бійка з охоронцями.

Дерева почали валити 28 січня о 9.00. Робітники розчищали територію на схилі Черепанової гори вище багатоповерхівки на Анрі Барбюса, 5в. Ділянку обгородили зеленим дерев'яним парканом. За планом реконструкції спорткомплексу "Олімпійський" до Євро-2012 на цьому місці мають побудувати підстанцію, що забезпечуватиме стадіон електроенергією. Вартість проекту — 319 млн грн.

Дозвіл на вирубку видала Київрада в жовтні минулого року. Згідно з ордером, знищенню підлягають 178 дерев і 52 кущі на площі 669 кв. м. Жителі будинку на вул. Анрі Барбюса, 5в звернулися до окружного суду Києва з вимогою скасувати рішення міськради. За їхніми даними, комісія з питань державної санітарно-епідеміологічної експертизи в липні минулого року встановила, що місце будівництва підстанції "Олімпійська" розташоване на зсувонебезпечному схилі.

— Стояли представники природоохоронної прокуратури, інспектори екологічної інспекції. На їхніх очах усе й відбувалося. Вийшли півтора десятка мешканців нашого будинку. Їх побили. Постраждали жінки, їм порвали одяг, наробили синців. Приїжджала міліція. Люди написали заяви в Печерське РУВС, — каже Ольга Коваль із будинку на вул. Барбюса, 5в.

Протягом кількох годин усі дерева зрізали. На горі росли пірамідальні тополі та акації віком 30–40 років. Найстарші дерева — канадські тополі, їм було по 70 років.

Проти вирубки дерев протестував академік Борис Патон, який також живе в будинку на №5в. Він писав лист прем'єр-міністру Миколі Азарову, подавав позов до суду.

— Важко було все це перенести. Із цією владою боротися марно, — продовжує Коваль.

У дирекції "Олімпійського" подію не коментують.

У понеділок робітники різали стовбури повалених дерев і закидали їх у кузов КамАЗа. Довкола будівельного майданчика валяється гілля. Із боку будинку на Барбюса, 5в воно лежить перед парканом, де розламані дошки.

Жителі будинку мають намір продовжити боротьбу. Сподіваються, що електропідстанцію не будуватимуть. Тоді вони посадять на місці вирубаних дерев нові.

Зараз ви читаєте новину «Біля стадіону "Олімпійський" вирубали 178 дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути