вівторок, 08 серпня 2017 07:40

Баржа з кавунами пливла п'ять днів

Автор: Ельдар Сарахман
  Кавуни привезли баржею до Києва вперше за 14 років. Судно йшло Дніпром майже п’ять днів. Доставило 250 тонн плодів. Їх продають у ­столичних супермаркетах
Кавуни привезли баржею до Києва вперше за 14 років. Судно йшло Дніпром майже п’ять днів. Доставило 250 тонн плодів. Їх продають у ­столичних супермаркетах

— Гройсман нам таку рекламу зробив, що кавуни стали прямо цілющими, — каже фермер Олександр Синенко, 45 років. 4 серпня стоїть на причалі Переяслава-Хмельницького на Київщині. Туди підпливає баржа "Козацький" із кавунами. Починається розвантаження.

30 липня судно із 250 т кавунів вирушило річкою Дніпро з райцентру Гола Пристань Херсонської області. Баштанні зібрали із 28 фермерських господарств регіону. У такий спосіб ягоди перевозять уперше за 14 років, написав у соцмережі прем'єр Володимир Гройсман.

У дорозі баржа була майже п'ять днів. За її пересуванням можна було спостерігати в інтернеті. В соцмережах створили сторінку "Баржа з кавунами". Повідомляли, де пливе човен і скільки залишилося до його прибуття. За новинами щодня стежили по кілька тисяч українців.

Баржа пропливала повз Запоріжжя, Дніпро, Кременчук на Полтавщині, Черкаси.

— Ми прибули б і швидше. Та на Дніпрі є ділянки, де прохід човнам дозволений лише вдень, — говорить капітан буксиру 58-річний Василь Придатко. — Намагалися зберігати температурний режим на судні. Провітрювали трюм. Останній раз стільки кавунів возили до ­Києва 2003-го.

На вулиці +30°С. Люди, які приїхали зустрічати баржу, ховаються у тіні. Біля причалу стоять 26 вантажівок. Вони розвезуть кавуни в київські супермаркети.

Робітники дістають перші дві коробки з баштановими. Із десяток розрізають працівники сільськогосподарської компанії "Нібулон", що організувала доставку. Один перевіряють на нітрати. Усе в межах норми, показують прилади.

У супермаркетах біля кавунів із баржі ставлять інформаційні таблички. Продають по 1,99 грн за кг — удвічі дешевше за кавуни, привезені машинами. Їх майже повністю розкуповують першого дня.

— Баржами зазвичай возять зерно, але доставка кавунів теж вигідна, — додає Олександр Синенко. — Транспортування кілограма баштанних вантажівками вартує близько одної гривні. А баржею — 60 копійок. Щоб доставити сушею 250 тонн, потрібно було б завантажити до 30 фур.

Пік сезону кавунів настає в середині серпня.

Зараз ви читаєте новину «Баржа з кавунами пливла п'ять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути