четвер, 23 серпня 2012 00:15

"Бандеровские друзьям подарю. Они такие только по телевизору видели"

69-річна Валентина Іванівна продає прапори на просп. Свободи в центрі Львова. Просить від 30 до 150 грн, залежно від розміру й матеріалу. У неділю, 19 серпня, жінку обступають туристи. 37-річна Ольга Волкова з Донецька бере один державний і два червоно-чорні стяги. Платить 160 грн.

— Бандеровские друзьям подарю, — пояснює. — Они такие только по телевизору видели. А себе украинский — у нас их почти не продают. Когда сборная Украины на Евро играла, торгаши из других городов приезжали.

— Маю місце тут із 2000 року, — розповідає Валентина Іванівна. — Спочатку був ажіотаж, потім спав. Мабуть, всі львів'яни закупилися. А тепер туристів побільшало — і знову підйом. Червоно-чорні прапори беруть гості зі сходу України. А державні — іноземці. Недавно почала продавати значки із СС "Галичина" і Степаном Бандерою. Розбирають як гарячі пиріжки.

На сувенірному ринку "Вернісаж", поблизу театру ім. Марії Заньковецької, троє німців роздивляються вишиті сорочки Антоніни Гальчик, 70 років. Вона шиє їх із донькою, сама ж продає.

— Така 400 гривень коштує, — показує суму на калькуляторі. — Зрозуміли? Нє? То екскурсовода свого кличте. Ей, хто з цими туристами?

Чоловік у джинсах та синьо-білій смугастій сорочці підходить до німців. Перекладає їм ціну. Німці міряють чорну вишиванку із червоним узором. Дають 40 євро.

— І кому я тільки вишиванок не продавала, — жінка ховає гроші в гаманець. — Навіть негри купляли.

У Києві за три дні до Дня Незалежності державні прапори купують неохоче. Всі, хто хотів придбати, зробили це під час Євро-2012, пояснюють продавці.

— В июне очереди были с самого утра, — розповідає у вівторок уранці 33-річна Ірина, продавець сувенірів у переході під майданом Незалежності. — А сейчас за день продаю пять-шесть флагов. Перед самым Днем Независимости будут спрашивать чаще. Мы уже заказали дополнительную партию.

Попит на вишиванки в останні кілька років знизився, каже Валентина Ігорівна, 56 років. Торгує на Андріївському узвозі. За звичайну просить 400-500 грн, найдорожча коштує 4,5 тис.

— Якщо продам одну за тиждень, то й добре. За Ющенка купували значно більше. Може, це через те, що він часто ходив у вишитих сорочках. А теперішній президент навіть не знає, що то таке — вишиванки.

Менше вишиванок стали купувати й у Полтаві.

— Два роки тому продавали по сім за тиждень, зараз — до двох, — каже директор художнього салону Людмила Солодкова, 47 років. — Люди жаліються, що немає коштів. Тому пропонуємо тільки вишиванки, вибиті на швейній машинці, по 590 гривень. Купують в основному дівчата — з Дніпропетровська, Харкова, Києва.

Магазин "Український сувенір" на вул. Університетській у Донецьку — єдина торгова точка, де в будь-який час можна купити національний прапор і вишиванки.

— Стою за этим прилавком больше 30 лет, — розповідає Світлана Петрівна, років 55 на вигляд. — Продаю декілька штук на місяць. Люди підходять, милуються, запитують, а тоді кажуть: ваші ціни дуже кусаються. На жаль, гарна вишиванка коштує більше, ніж розмір середньої зарплати. Виручають весілля в народному стилі й тематичні вечірки у великих компаніях. Останні пару років у Донецьку пішла мода на заходи з українським дрес-кодом.

Зараз ви читаєте новину «"Бандеровские друзьям подарю. Они такие только по телевизору видели"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути