вівторок, 08 жовтня 2019 00:00

Археологи досліджують місто часів Київської Русі

У селі Литовеж Іваничівського району Волинської області під час розкопок у вересні дослідили древнє городище. Археологи виявили, що укріплення міста спорудили в період пізнього Середньовіччя.

— Це городище цікаве тим, що, можливо, є залишками давньоруського літописного міста Всеволожа, — каже науковець Сергій Панишко, 56 років. — Всеволожів на Русі було два. Один на Волині, а другий на Чернігівщині. Із ХVI століття це городище належало князям Чорторийським. На цій території був замок і окремо місто.

Досліджувати історичну знахідку археологів запросила місцева об'єднана териториальна громада.

— Нам удалося дізнатися, що городище розташоване на березі річки Західний Буг і пов'язане з балтійською водною системою. Можливо, через нього проходили шляхи давніх греків. Ми працюємо над тим, щоб установити час спорудження укріплень міста і виявити, коли воно набуло повних своїх функцій. Розташування міста на березі річки полегшувало його участь у торгівлі, зокрема, в напрямку польського Гданська. Нині городище руйнується течією Західного Бугу і розкопками чорних копачів.

Науковці сподіваються на те, що місцева громада не втратить інтересу до цієї пам'ятки і вони зможуть продовжити дослідження. Наступного літа планують вивчати замок.

Зараз ви читаєте новину «Археологи досліджують місто часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути