Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 04:40

Анатолія Ільченка звинуватили в хуліганстві за вимогу спілкуватися українською

Автор: фото з сайта www.pn.mk.ua
  Анатолієві Ільченку суд Ленінського району Миколаєва присудив сплатити 51 гривню штрафу за суперечку в Ощадбанку
Анатолієві Ільченку суд Ленінського району Миколаєва присудив сплатити 51 гривню штрафу за суперечку в Ощадбанку

"У миколаївському Ощадбанку не говорять українською. Але то півбіди. Квитанції друкують російською. Я цієї мови не розумію, тож не знаю, що підписую, коли отримую пенсію. Може, мені боргове зобов"язання підсовують", — каже пенсіонер із Миколаєва Анатолій Ільченко, 56 років.

10 вересня Анатолія Михайловича затримала міліція. Він наполягав, щоб касирка у відділенні Ощадбанку на вул. Космонавтів, 53 говорила з ним українською. Суд Ленінського району Миколаєва засудив його за хуліганство.

Анатолій Ільченко за фахом учитель математики. Народився й живе в Миколаєві. У місті говорять переважно російською. Анатолій Михайлович розмовляє тільки українською. Знає німецьку. Вважає, що держслужбовці навіть у російськомовному місті на роботі повинні спілкуватися державною мовою. З порушниками судиться. Каже, подав понад 100 мовних позовів, багато з яких виграв.

10 вересня Анатолій Ільченко зайшов у відділення Ощадбанку на вул. Космонавтів по пенсію. Відстояв годину в черзі до каси. Простягнув касирці Любові Перхаєвій паспорт і банківську картку. Попросив видати гроші. Та відмовилася.

— Каже: "Не буду выдавать" і повернула паспорт і картку. Я запитав: чому? Із черги хтось крикнув: "Терминал поламался, бандера, если ты по-русски не понимаешь", — розповідає Ільченко.

Він попросив книгу скарг. Хотів написати, що про поломку термінала слід попереджати оголошенням. Касирка відмовилася дати книгу, відвідувачі випхали Анатолія Михайловича з черги. Він викликав міліцію. З ними також вийшла суперечка на мовному ґрунті.

Із черги хтось крикнув: "Терминал поламался, бандера, если ты по-русски не понимаешь"

— У мене є позови проти міліції. Щонайменше тричі вони платили моральне відшкодування. Тож вони мене знають. Як приїхав наряд, старший міліціонер заговорив російською. Я сказав, що не розумію. Той аж вибухнув: "У вас что — с головой не в порядке, что не понимаете"? — згадує Анатолій Михайлович.

Дві працівниці відділення заявили, що він упродовж години блокував касу й заважав їм обслуговувати клієнтів.

Міліціонери скрутили руки пенсіонерові, який їх же й викликав. Завезли в Ленінський райвідділ. Протримали 3 год. і доправили в місцевий суд. Суддя Михайло Семерей визнав Ільченка винним у хуліганстві. Присудив 51 грн штрафу. Анатолій Михайлович вважає рішення судді необґрунтованим:

— Якби я спробував блокувати касу протягом години — розлючена черга роздерла б мене на шматки. З касиркою розмовляв не більш як 3 хвилини, доки мене не відіпхнули.

Анатолій Ільченко збирається оскаржити рішення суду.

В управлінні Ощадбанку в Миколаївській області коментувати випадок відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Анатолія Ільченка звинуватили в хуліганстві за вимогу спілкуватися українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути