пʼятниця, 11 січня 2019 07:50

Олександра Кольченка на новорічні свята відправили в ізолятор

Автор: www.radiosvoboda.org / Антон Наумлюк
  Бранець Кремля Володимир Балух перебуває у тюрмі з грудня 2016 ро­ку. Спершу сидів у слідчому ізоляторі Сімферополя. Наприкінці серпня 2017-го його перевели до Керченської колонії №2
Бранець Кремля Володимир Балух перебуває у тюрмі з грудня 2016 ро­ку. Спершу сидів у слідчому ізоляторі Сімферополя. Наприкінці серпня 2017-го його перевели до Керченської колонії №2

Так званий Керченський міський суд переніс розгляд справи з умовно-дострокового звільнення кримського політв'язня 47-річного Володимира Балуха. Засідання мало відбутися 9 січня, але його перенесли на 25 січня. Причину не озвучили.

Адвокати Балуха подали клопотання на звільнення в листопаді торік. За підрахунками захисту, бранцю Кремля залишилося перебувати у тюрмі один рік і чотири місяці.

У жовтні минулого року так званий Верховний суд Криму засудив Володимира Балуха до чотирьох років позбавлення волі та 11 місяців колонії. Звинуватили у зберіганні боєприпасів і нападі на тюремника. Захист вважає, що так помстилися активісту за український прапор, який він вивісив у себе на будинку.

8 січня Балух передав через адвоката листа. В ньому привітав Україну з наданням томосу про автокефалію Православної церкви України.

"Шановний пане настоятелю митрополите Київський і Всієї України, владико Епіфаній! Дозвольте привітати вас, а у вашій особі й усіх священнослужителів, парафінян і простих мирян канонічного православ'я в Україні зі знаковою історичною подією — поверненням автокефалії нашої Святої Церкви!" — йдеться в посланні.

Володимир Балух перебуває у Керченській колонії №2.

Кримськотатарський політв'язень 63-річний Асан Чапух потрапив до лікарні. У нього на фоні гастриту почалася внутрішня кровотеча.

— Перебуваючи під домашнім арештом, він упав, бо йому раптово стало зле, — говорить адвокат Айдер Азаматов. — Це пов'язано з гастритом, викликаним лікарськими препаратами, які він приймає у великій кількості після умов 11-місячного утримання в слідчому ізоляторі.

Чапуха затримали наприкінці листопада 2017 року в центрі Сімферополя працівники Федеральної служби безпеки Росії. Звинуватили у зберіганні зброї та вимаганні грошей.

Асан Чапух тричі оголошував голодування з вимогою надати йому медичну допомогу. Переніс мікроінсульт. 11 жовтня торік окупанти випустили Чапуха під домашній арешт.

Українського політв'язня 42-річного Євгена Панова ймовірно етапують до колонії в російському місті Омськ.

Його засудили до восьми років колонії суворого режиму за нібито підготовку диверсії в окупованому Криму.

— Більш як три тижні ми не знаємо, де перебуває Євген. Після того, як у жовтні московський суд підтвердив вирок у вісім років колонії суворого режиму, Женю тримали в Москві, у СІЗО "Матросская тишина", — говорить 30-річний Ігор Котелянець, брат Панова. — Спершу його доправили до Ростова, потім у Краснодар, а потім — до Сімферополя. На початку грудня його знову вивезли з Криму до Краснодара. А звідти, за нашою інформа­цією — в Саратов.

— За непідтвердженою інформацією, кінцевим пунктом його етапу має стати колонія в Омську, де його залишать на відбування політичного покарання, — каже Котелянець. — Колонія в цьому місті відома. Не так давно там в'язні влаштували бунт. Протестували проти тортур, які чинять над ними служителі цього "середньовічного" закладу.

Бранець Кремля 29-річний Олександр Кольченко зустрів новорічні свята у штрафному ізоляторі. Він пере­буває у колонії міста Копейськ Челябінської області Росії.

— 27 грудня його відвідав наш адвокат. Начебто все було нормально. Саша передавав усім привіт і подяку за підтримку. І виглядав він пристойно, — розповідає російська правозахисниця Тетяна Щур. — Регулярно по годині на день займається у спортзалі. Ніби як рум'янець на щоках з'явився. Нормальні взаємини в загоні та ніяких спеціальних дій до нього не застосовують. Не змушують ні до чого ні з боку ФСБ, ні з боку адміністрації колонії. Сьогодні вранці надійшло повідомлення, що його закривають у штрафному ізоляторі на 10 діб через якийсь формальний привід.

За її словами, всіх засуджених за тяжкими статтями переводять туди для профілактики.

— На жаль, такі правила в тюрмах, що у зв'язку зі святами відбувається посилення режиму. І всіх засуджених, які мають важкі статті, прибирають із зони в профілактичних цілях. Це такі вимоги режиму, — додає Тетяна Щур.

У травні 2014 року в Сімферополі арештували чотирьох проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олега Сенцова й Олександра Кольченка. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму й підпалі офісів двох партій у Сімферополі. Кольченка засудили до 10 років.

37 людей 2018 року позбавили волі в рамках політично мотивованих справ в окупованому Криму. З них 13 — цивільні особи, каже керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Ще 24 — військовополонені моряки.

На Росію позиваються у Європейський суд із прав людини

6 січня до Європейського суду з прав людини подали заяву проти Росії через порушення прав полонених українських моряків.

— Україна вимагає визнання судом факту порушення Росією прав 24 українських моряків під час незаконного нападу на українські кораблі, — каже заступник міністра юстиції Іван Ліщина, 41 рік.

25 листопада російські силовики в Керченській протоці захопили українські судна "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу". Ті йшли з Одеси до Маріуполя. У полон узяли 24 моряки. Троє поранені. РФ звинувачує українців у незаконному перетині державного кордону.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Кольченка на новорічні свята відправили в ізолятор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути