вівторок, 01 вересня 2009 08:02

Ахметов спорудив стадіон за 400 мільйонів
6

Власник футбольного клубу ”Шахтар” Рінат Ахметов проводить прем’єр-міністра Юлію Тимошенко на її місце у віп-секторі стадіону ”Донбас-арена”
Фото: фото: УНІАН
Наречені біля стадіону ”Донбас-арена”, який відкрився 29 серпня в Донецьку
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович під час свого виступу донецького поета Павла Беспощадного назвав Безсмертним
Кілька років тому для охочих провели екскурсію готелем ”Донбас-палас”. Тоді кілька донеччанок сфотографувалися в президентському номері на ліжку. Віктор Янукович під час відкриття стадіону забронював цей номер для себе
Королівський номер у ”Донбас-палаці” віддали співачці Бейонс. Доба проживання в ньому коштує 2660 доларів

— Мы планировали стадион еще до того, как Украина получила право на проведение Евро-2012. Нечто подобное я увидел в Париже. От мечты до результата прошло 10 лет, — каже господар донецького клубу "Шахтар" 42-річний Рінат Ахметов.

Квитки на шоу коштували від 100 до 3500 грн, їх розкупили за день. Усередину глядачів пропускали через турнікети. Це дало змогу 50 тис. людей пройти на стадіон за 1 год. Щоб уникнути черг, їжу та напої продавали за допомогою електронних карток. Їх пропонували спеціально навчені стюарди.

Кажуть, церемонія обійшлася організаторам у понад 3 млн євро. Її здійснила італійська компанія K-events, що відкривала зимові Олімпійські ігри в Турині. Шоу мали розпочати о 20.00, проте затрималися на півгодини через спізнення президента Вiктора Ющенка.

3 тис. віп-персон розсадили у двох віп-зонах. Президент Віктор Ющенко і прем"єр Юлія Тимошенко сиділи в різних секторах. Серед гостей були урядовці, народнi депутати, губернатори, офіційні гості з Росії, Китаю, Італії, Грузії.

Ющенко єдиний виголосив привітання українською мовою. Голова Верховної Ради Володимир Литвин двічі дякував Рінату Ахметову за спорудження стадіону. Віктор Янукович у своїй промовi звертався до Ахметова на "ты". Називав його сином шахтаря, про якого дізнався світ. Він процитував вірш радянського поета Павла Беспощадного, що закінчується словами: "Донбасс никто не ставил на колени и никому поставить не дано". Але помилково назвав автора Безсмертним. Тимошенко не виступала.

1500 донецьких підлітків-волонтерів зображують на полі величезну фігуру футболіста. Той замахується і б"є по м"ячу.

— Показувати такі фігури нас навчили італійці. Грошей за виступ не платили. У нас було 17 репетицій, — розказує 14-рiчна Кристина Морозова. — Ми з Адмінселища (окраїна Донецька. — "ГПУ"), гуляли з дівчатами в парку Щербакова, коли нас запросили бути волонтерами на відкритті стадіону.

У буфетах стадiону продавалося лише донецьке пиво "Сармат" за 4 грн. Можливість купити його за 4 секунди анонсували на офіційному сайті "Донбас-арени" як одне з семи чудес стадіону. Але в точках його продажу виросли черги.

Завершила шоу американська поп-співачка 27-рiчна Бейонс. Перед нею на газон випустили кілька тисяч молодих людей. Їх попередили, аби прийшли на шоу у взутті без підборів.

— Бейонс кинула окуляри в натовп. Але їх, на жаль, розтоптали, — каже одна з волонтерок Оля Чумак, 14 років.

Шоу завершилося феєрверком.

Після завершення шоу Рінат Ахметов спускається до вболівальників. Його оточує натовп. Власник "Шахтаря" розписується на афішах і квитках. Фотографується з кількома прихильницями. Люди починають тиснути. Охоронці не можуть зупинити натовп. Ахметов насилу виривається.

Кажуть, Бейонс за виступ заплатили $1,5 млн. Її поселили в королівському номері 5-зіркового готелю "Донбас-палас", власником якого є Ахметов. Доба проживання там коштує $2660. Бейонс планувала оселитися в президентському номері "Донбас-палацу", проте його забронював Віктор Янукович.

Відкриття стадіону збіглося з 140-рiччам мiста Донецька. Декілька днів двірники чистили вулиці цілодобово.

30 серпня в місті відбувся карнавал. Його відкрив парад 30 ретро-автомобілів. Відбулася також хода наречених, у ньому взяли участь 50 дівчат у весільних сукнях.


Зараз ви читаєте новину «Ахметов спорудив стадіон за 400 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути