середа, 05 грудня 2007 07:13

5 Грудня

1766 — антиквар Джеймс Крісті-старший, колишній морський офіцер, провів у Лондоні свій перший аукціон. Тепер поряд із "Сотбі" він є найвідомішим у світі та найбільшим за річним доходом. З аукціону "Крісті" продавалися роботи Рембрандта, Пікассо, Леонардо да Вінчі, Вінсента ван Гога. 1987-го з аукціону, що проходив у Альберт Холі, було продано найдорожчий автомобіль у світі — Бугатті Ройял — за 5,5 млн фунтів стерлінгів.


1791 — у віці 35 років помер видатний австрійський композитор Вольфґанґ Амадей Моцарт. Він створив понад 600 творів: більш ніж 40 симфоній, понад 20 опер, велику кількість інструментальних концертів тощо. Досі так і невідомо, від чого помер композитор. Існують версії, що він страждав на хворобу нирок, був отруєний масонами або іншим австрійським композитором Антоніо Сальєрі. За тогочасною віденською традицією, був похований 7 грудня в загальній могилі на цвинтарі Сент-Маркс за містом. Вважається одним із найгеніальніших музикантів в історії людства.


1931 — більшовики підірвали храм Христа Спасителя у Москві. На його місці планували збудувати палац рад. Це був найбільший храм Російської православної церкви, розрахований на 10 тис. осіб. Після вибуху руїни розбирали півтора року. Але збудувати палац рад завадила Друга світова. 1958-го на місці храму збудували відкритий басейн "Москва". Москвичі говорили, що від храму лишилося лише мокре місце. Сучасна копія була збудована впродовж 1994–2000 рр.

Зараз ви читаєте новину «5 Грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути