четвер, 01 квітня 2010 21:04

30 разів перевіряли дельфінарій за півроку

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Дельфіни Шкіпер і Боцман підкидають у середу в кільця тренера Сергія Бізюкіна. Кільця встановлені на триметровій висоті. Дельфінарій ”Немо” працює в Києві на проспекті Глушкова, 9
Дельфіни Шкіпер і Боцман підкидають у середу в кільця тренера Сергія Бізюкіна. Кільця встановлені на триметровій висоті. Дельфінарій ”Немо” працює в Києві на проспекті Глушкова, 9

"Это правда, что вы закрываетесь?" — запитує киянка Наталія Макаренко, 37 років, у касирки столичного дельфінарію "Немо", що на просп. Академіка Глушкова, 9, у середу по обіді.

— Не вірте нікому. Працюємо, як завжди, закриватися не збираємося, — відповідає та.

Наталія купує три квитки по 50 грн для себе і двох дітей — 12-річного Віктора й 3-річної Софії.

— Нам тут подобається. Видно, тваринки доглянуті, добре виступають. Дітки отримують величезне психоемоційне задоволення. Вже були тут, донька просила прийти ще, — розповідає Наталія Макаренко у фойє перед сеансом о 15.00. На нього прийшло 90 відвідувачів. У залі 900 місць. Перед виставою діти підходять до басейну, намагаються погладити дельфінів, сміються, плескають у долоні.

У понеділок громадська організація Національний екологічний центр поширила інформацію, що екологічна інспекція і прокуратура Києва закриють і опечатають "Немо". Це філія одеського дельфінарію. Екологи писали, дельфінарій не має права орендувати землю. Закидали, "Немо" не має дозволів утримувати в неволі морських тварин і використовувати їх у видовищах.

— Ці заяви б"ють по нашій репутації. Всі дозволи маємо, за оренду платимо Льодовому стадіону, податки відраховуємо. Ми відкрилися у вересні 2009-го. Дотепер, за півроку, було 30 перевірок — пожежників, санстанції, ветеринарів, управління благоустрою, інших установ. За день кількадесят людей дзвонять, запитують: "Ви працюєте?". Чому громадська організація робить такі заяви?! — обурюється Олексій Кисловський, 25 років, директор дельфінарію.

Після вистави люди виходять із зали усміхнені.

Олексій Кисловський розповідає, дельфінів годують ставридою, мойвою, горбушею, сьомгою, молюсками. Рибу замовляють у Росії та Норвегії.

До тренера Сергія Бізюкіна, 25 років, підпливає дельфін Шкіпер. Він ніжно гладить Шкіпера по голові й животі. Тренує дельфінів два роки. Окрім Шкіпера, є наймолодший, 2-річний Фліпер, Каспер та найстарший, 27-річний Боцман.

— Зі Шкіпером легко працювати, він надійний. Боцман хитрує, лінується робити вправи. Часто дельфіни перехоплюють один в одного рибу, сперечаються, граються, як діти. Ми в їхні розборки не втручаємося, — каже Сергій Бізюкін.

У лютому Київська міська екологічна інспекція хотіла опечатати дельфінарій. Претензії були ті самі, що й у Національного екологічного центру. Дирекція дельфінарію подала на інспекцію до суду. Міністерство охорони навколишнього середовища роз"яснило: дозволи на утримання в неволі тварин у нашій країні отримати неможливо. Бо закони, що передбачають оформлення цих дозволів, приймалися за час правління попереднього президента поспіхом, без вказівок, де і як їх виробляти. Тому суд виграв дельфінарій.

Зараз ви читаєте новину «30 разів перевіряли дельфінарій за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути