Ексклюзиви
середа, 09 лютого 2011 10:08

160 людей тікали із палаючого санаторію

  Пожежники драбиною забираються до палаючого спального корпусу №3 санаторію ”Поділля” у Хмільнику
Пожежники драбиною забираються до палаючого спального корпусу №3 санаторію ”Поділля” у Хмільнику

У ніч на вівторок близько 23.00 у санаторії "Поділля" в райцентрі Хмільник на Вінниччині загорілася танцювальна зала. Вона примикає до спального корпусу №3, в якому відпочивали 160 людей. У вогні загинула 74-річна Лідія Петрова з Кривого Рогу на Дніпропетровщині. 11 осіб потрапили до лікарні.

— Хвилин за 15 до пожежі в танцзалі закінчилася дискотека, — розповідає 48-річний Ярослав Яцеків зі Львова. — Я пішов трохи раніше, хотів помитися, бо тепла вода тільки до одинадцятої. Сусід по кімнаті Микола пішов у бар. Дзвонить, кричить: "Славік, вистрибуй! Горить санаторій!". Я на балкон — дах дискотеки димить. Скоренько на себе одяг накинув. Побіг до сходів, бо на ліфті страшно. Ми на сьомому поверсі жили. Ще кілька чоловіків бігло. Нас санітарки перепиняють і сваряться, чого ми паніку почали. Через 10 хвилин полум'я з даху перекинулося на спальний корпус. Вогонь із димом заблокував усі виходи. Приїхали пожежники. У них через 10 хвилин вода закінчилася.

Пожежу гасили близько 15 год. По обіді наступного дня пожежники викидали з сьомого поверху матраци, які ще диміли.

— Так довго, бо в санаторії не налагоджене водопостачання, — пояснює Олександр Степчук, 32 роки, з обласного МНС.

Для гасіння вогню з'їхалися пожежники з найближчих райцентрів: Калинівки, Козятина, Літина та Вінниці. Усього 15 машин.

— Люди повибігали на балкони. Кричать, благають про допомогу. Зв'язують простирадла, спускаються по них, — додає Степчук.

О 2.00 до райлікарні привезли 49-річного Геннадія Косецького, що приїхав у Хмільник із молдовського міста Бєльци. Він вистрибнув із четвертого поверху. Отримав травму хребта та розрив сечового міхура.

— Вибіг на балкон і тут лопнуло скло, — розповідає Геннадій у палаті хірургічного відділення. — Підскочили таксисти, вони постійно під санаторієм стоять, кинули мені троса. Я курткою його обмотав і, як на тарзанці, спускався. Трохи невдало. Руки подер.

У лікарню доправили ще 10 відпочивальників. Вони приїхали з Харкова, Полтави. Маріуполя, Києва, Одеси. 66-річна Ганна Ільїна — із російського міста Кіржач. Працівниця санаторію 53-річна Любов Ковтонюк з отруєнням чадним газом потрапила в реанімацію.

— Я тільки вчора приїхала. Поселили на третій поверх, — розказує Валентина Макув'янюк. — Уже лягли спати, а тут стукають. Кажуть: не переживайте, потихеньку збирайтеся. Димом тим гадким надихалися. Мені й досі страшно. Cтояла на балконі і про дітей думала.

Курортників з обгорілого приміщення розселили по інших корпусах.

— У кого не було чого одягнути — дали, — пояснює Ярослав Яцеків. — Переписують усіх, видають нові санаторні картки. Ніхто толком не встиг речі зібрати. Чув, у жінки шуба згоріла за п'ять тисяч доларів. Ще в однієї — три техпаспорти на машини. У сусіда Колі ключі від авто залишилися в кімнаті. Я тут відпочиваю сьомий раз. За путівку заплатив шість тисяч гривень за два тижні. У нашому санаторії перед цим проходила виїзна сесія облради. Чоловік 400. Добре, що виїхали, людям є де поселитися.

Майже весь корпус вигорів із середини. Менше постраждав перший і другий поверхи, вони прилягали до танцзалу. Правоохоронці з'ясовують, чи то був підпал, чи коротке замикання. Облдержадміністрація Вінниччини виділила постраждалим 185 тис. грн.

Спальні корпусу №3 звели 1980 року. Розрахований на 300 відпочивальників.

Зараз ви читаєте новину «160 людей тікали із палаючого санаторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути