Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2009 07:53

11-й день у Тернополі не вивозять сміття

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Працівниці міської профілактично-дезінфекційної служби Тернополя обприскують переповнені сміттєві баки розчином хлорактиву. Кажуть, це запобігає розмноженню мух
Працівниці міської профілактично-дезінфекційної служби Тернополя обприскують переповнені сміттєві баки розчином хлорактиву. Кажуть, це запобігає розмноженню мух

У обласному центрі 11-й день не вивозять сміття. Купи непотребу лежать навколо смітників. Сморід чути здаля. Санепідеміологи кажуть, що місту загрожує чума і холера.

1 серпня жителі сіл Малашівці Зборівського району та Ігровиця і Горішній Івачів Тернопільського перекрили під"їзну дорогу до сміттєзвалища у селі Малащівці. Його офіційно закрили 1997-го. Та туди й далі звозили непотріб. Люди хворіють. Нарікають, що нічим дихати. Оголосили безстроковий страйк. Стоять цілодобово. Щодня чергують майже 100 осіб.

Запасного полігона для вивезення сміття Тернопіль не має.

— Неприємний запах — це не найгірше. Це ж літо, повно фруктів. Вони починають гнити. Заводяться щури. Може бути спалах інфекційних хвороб — ящур, сказ, лептоспіроз, чума і холера, — каже виконувач обов"язків головного санітарного лікаря області Богдан Марків, 54 роки. — За 31 рік моєї роботи такого не було. Сміттєзвалищ не мають і сусідні села Петриків, Байківці, Гаї Шевченківські. Відходи вони звозять у Тернопіль.

Обласна санстанція збирається передати справу в прокуратуру, якщо сміття негайно не вивезуть з міста. У Тернополі можуть оголосити надзвичайний стан.

— Тернопіль — чисте місто, — показує на наклейки на сміттєвих баках у дворі на вул. Брокнера, 3 Віктор Ткачук, 52 роки. Матюкає владу. Шукає щось у купі мотлоху, потім іде.

— Раніше чисто було, раз на два дні все вивозили. Навіть контейнер для пластикових відходів поставили. А тепер робиться щось страшне, — проходить повз 46-річний Володимир Цьомик.

На вул. Йосифа Сліпого працівники профілактично-дезінфекційної служби поливають смітники розчином хлорактиву.

Цілодобово чергує майже 100 осіб

— Кропимо сміття, щоб мухи не плодилися, — пояснює 60-річна Ольга Гетьман.

За 20 м позаду міськради теж стоять переповнені смітники.

— Певно, треба під мерію сміття носити. Ніде з дитиною гуляти через той сморід, — каже 30-річна Ніна Бутрин.

У дворі біля головної площі міста — Театрального майдану — сміття лежить на 5 м уздовж смітників.

— Не займається наша влада тим, чим треба. Раніше винних визивали "у верхи". Не вирішив проблему — за три дні звільняли. А тепер нема порядку. Кругом анархія, — зітхає 71-річний Василь Крот.

Минулого тижня міська рада мала провести сесію по Малашівському сміттєзвалищу. Не зібрали депутатського кворуму. На наступній сесії планують розглянути можливість виділення 490 тис. грн на рекультивацію сміттєзвалища. Ще 100 тис. збираються виділити для підтримки місцевої громади, щоб компенсувати селянам  моральні збитки.

— Я готую звернення в обласне управління екології, Міністерство з надзвичайних ситуацій, санстанцію. Є ідея використати один із вироблених кар"єрів під тимчасове сміттєзвалище, щоб непотріб не возили до Малашівців, — каже голова обласної ради Олексій Кайда, 38 років.

100 тисяч збираються виділити, щоб компенсувати селянам  моральні збитки

Обласна влада почала переговори з корейцями щодо будівництва сміттєпереробного заводу.

7 серпня Тернопільський окружний адміністративний суд постановив задовольнити позов виконкому Тернопільської міськради. Із 8 серпня 2009 року ініціативній групі жителів села Малашівці заборонено проводити масові зібрання з перекриттям під"їзних доріг до сміттєзвалища.

Малашівці та жителі сусідніх сіл і далі протестують.

— У тому судовому рішенні не вказано, що це сміттєзвалище уже 12 років використовують незаконно. Просимо вибачення перед тернополянами. Але мусимо і далі бастувати. Інакше нас ніхто не чує, — пояснюють у сільраді.

Зараз ви читаєте новину «11-й день у Тернополі не вивозять сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути