пʼятниця, 17 червня 2011 07:45

За гектар сої платять 200 гривень

 

16-річний Сергій Бобровський із села Ціпки Гадяцького району Полтавщини торік за 10 днів заробив 2 тис. грн. Полов сою у селі Артелярщина Зіньківського району.

— Треба було збивали соняшник, що росте по сої, — розказує. — Щодня проходив по гектару. Починав о шостій ранку. Працював до 10.00. Потім ішов додому їсти й спати. Як спаде жара, знову виходив на поле. Працював, доки стемніє.

Хлопець жив у родичів. Із ними трудився у полі.

— Займаємо по рядку і йдемо. Хто з ножем, хто з сапачкою. Кому як зручніше. Говоримо, слухаємо музику по мобільному. Кожен бере флягу із замороженою водою. Через 2 години вона розтає, робиться гарячою. На полі пити багато води не можна, бо ще дужче хочеться. Спочатку ноги колов мишій — бур'ян із колючками. Потім звик до нього і не помічав. За тиждень, як все випололи, поле перевірили. Нам зробили кілька зауважень. Ми виправили, підпололи. Через 10 днів дядько отримав зарплату. Гроші поділив порівну.

Сергій на заробіток купив спортивний костюм і кросівки за 500 грн. Іще гітару за 600 грн.

Полоти сою цього року планує його молодший брат Владислав. Хоче поїхати на 20 днів.

— Довше не зможу, бо мати вдома з господарством лишається. Тримаємо свиню, кролів, трьох бичків. Їй буде важко, — каже 15-річний Влад.

Мати Наталія Бобровська інвалід. На руці не має пальців. Дітей виховує сама.

— Як Сергій купив гітару, сердилася. Живемо по-простому, обновки дітям купую нечасто, бо пенсії на все не вистачає, а він потратився на таку дорогу річ, — говорить. — Став учитися грати. Прислухаюся, гарно получається.

Підлітки шукають заробітку роботи в селах, де є великі сільгосппідприємства чи фермерства.

— Роботи багато, на дітях не економимо і зарплатами ніколи не ображали. Та їх і ломакою не заженеш, — розказує Микола Грицан, голова аграрного підприємства "Колос" у селі Мала Перещепина Новосанжарського району Полтавщини. — Робітники потрібні на току, перевіювати і сушити зерно, фарбувати приміщення, білити дерева, полоти в полі. Приходять діти, котрі дома не лінуються і хочуть допомагати батькам.

Зараз ви читаєте новину «За гектар сої платять 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути