пʼятниця, 17 червня 2011 07:30

Потреба купувати з'являється у шість років

Потрібно контролювати, на що малі витрачають гроші. Щоб знати, чи не бере дитина чогось шкідливого. Так вважає полтавська психолог Світлана Лукова.

Як сформувати у дитини відповідальне ставлення до грошей?

— У 5–6 років треба пояснити, звідки беруться гроші. Є діти бережливі за характером. Такі накопичують. Їх треба вчити тратити, радити, що можуть придбати. Транжирам доцільно подарувати копілку. Пояснити, що можна купити корисну річ, якщо не розтринькувати на цукерки.

Діти мають знати: вони частина родини. На велику сімейну покупку можна попросити грошей із заощаджень дитини. Але підліток має право відмовитися. Не треба тиснути. У дитини гроші можна позичити, але обов'язково віддати.

У якому віці слід давати перші кишенькові гроші?

— Потреба купувати з'являється у 6–7 років. Батьки мають дати стільки, скільки коштує булочка чи щось подібне. Старшим доручають сходити за покупками. Здачу можна дозволити лишити собі. Але наступного дня поцікавитися, на що дитина витратила гроші. Якщо підліток сам заробляє, не вказуйте, як тратити.

Чи варто платити за добрі оцінки, хатню роботу?

— Ні. Дитина навчається, щоби бути розумнішою, в майбутньому працювати. Має бути емоційна підтримка з боку батьків — гордість, радість за своє чадо. Грошима дорослі відкупляються від дитини, платять за ті емоції, яких недодають. Підлітку це не приносить задоволення.

Зараз ви читаєте новину «Потреба купувати з'являється у шість років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути