середа, 24 липня 2019 21:15

"Живуть на дві країни": дикі коні поступово заселяють Чорнобиль
9

У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні
Фото: Д. Вишневський
У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні
У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні
У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні
У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні

Чорнобильську зону потроху заселяють дикі коні Пржевальського, які у ХХ столітті були винищені в природі, але збережені в зоопарках.

Разом з науковцями Чорнобильського радіоекологічного біосферного заповідника фауну досліджують фахівці Київського зоопарка.

"Зона відчуження відома всім, як територія найбільшої техногенної катастрофи. Але не можна забувати, що це унікальна природна територія. Тут екокоридор між країнами, тут величезний лісовий масив в центрі Європи, тут тягнуться болота, мешкають рідкісні види тварин", - кажуть науковці.

У зоні відчуження коней Пржевальського більше сотні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали життя тварин в Чорнобильській зоні взимку

"Найдивовижніше те, що дикий кінь – тварина відкритого простору, активно використовує покинуті населені пункти та будівлі, а ще проводить все більше часу в закритих лісових масивах. Так, на наших очах змінюється поведінка. В останні кілька років завдяки співробітництву з білоруськими колегами ми дізнались про те, що коні закріпились і в білоруській частині зони. Тож тепер вид живе на дві країни", - говорить начальник відділу наукової роботи Марина Шквиря.

Досліджують тварин з допомогою фото пасток та дронів, шукають сліди.

"Такі дослідження дикої природи завжди є прерогативою заповідників та зоопарків у всьому світі. Адже це дає можливість працювати і в полі, і в лабораторії. А дані, отримані під час такої роботи надзвичайно важливі, як для охорони природи України, так і для розуміння потреб утримання тварин в зоопарках. Ми є кандидатом в члени Європейської асоціації зоопарків і акваріумів і наукова природоохоронна робота є обов'язковою частиною стратегії розвитку сучасного зоопарку. Звичайно, коні – не єдиний об'єкт наших досліджень. Наступного разу ми розповімо про хижаків зони відчуження", - каже директор зоопарку Кирило Трантін.

В Яворівському національному природному парку на Львівщині відвідувачам демонструють нащадків диких коней – тарпанів.

Зараз ви читаєте новину «"Живуть на дві країни": дикі коні поступово заселяють Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути