Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 13:04

Риба з Чорнобильської зони ще з 1990-х годувала наші ресторани – Анатолій Дністровий

Автор: Тарас Подолян
 

У Чорнобильській зоні активно рибалять з 1990-х років.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів письменник Анатолій Дністровий. Він рибалить з дитинства.

"У Чорнобильській зоні активно рибалять ще з 1990-х років. Вся та риба йшла на Київ, годувала всі наші ресторани і стихійні та нестихійні ринки. Київське море – це та сама риба, вона просто мігрує туди-сюди. А промисловий вилов на Київському морі завжди був незалежно від радіації. Знаю рибалок, які її там постійно і їдять. Хоч і замірюють радіацію дозиметрами. Один рибалка жартував при цьому: "Треба страждати, як і твоя природа", - сказав він.

Ви дивилися гучний серіал "Чорнобиль" Крейга Мезіна і Югана Ренка?

Звичайно, дуже сильні враження. Ми з дружиною під впливом цього серіалу так захопилися Чорнобилем, що почали скуповувати літературу про нього – книги Плохія, Алексієвич.

Вам траплялося бувати в Чорнобильській зоні?

У Чорнобильську зону я їздив кілька разів ще в 2005-2006 роках. Ми плавали дивитися на реактор, заходили з Київського моря. По партизанськи, щоб ніхто не впіймав. Там розкішні краєвиди.

Прип'ять колись була улюбленим місцем відпочинку киян. Туди ще з часів Паустовського з Києва ходив пароплав. Шістдесятники українські, Василь Стус і компанія, також усі відпочивали на Прип'яті.Таких красивих місць, такої природи під Києвом зараз мало де є

Взагалі Прип'ять колись була улюбленим місцем відпочинку киян. Туди ще з часів Паустовського з Києва ходив пароплав. Шістдесятники українські, Василь Стус і компанія, також усі відпочивали на Прип'яті. Мені син Василя Дмитро розповідав, що вони там столи дерев'яні саморобні ставили, цілими сім'ями з дітьми виїздили. Таких красивих місць, такої природи під Києвом зараз мало де є. Що таке гирло Прип'яті, коли вона впадає в Дніпро: вона розходиться сусідніми протоками кілометрів у 10 у ширину. Там купа острівців, цілі заплави, стільки звірів і птахів.

Автор: Тарас Подолян
 

Після серіалу у Чорнобильській зоні почнеться туристичний бум.

Він там і не стихав ніколи. Звідти все завжди вивозилося – ягоди, гриби. Особливо у 1990-ті - 2000-ні. Мають бути якісь програми, щоб виловлювати мікроелементи радіації, потім локалізувати, робити зачистку грунтів, етап за етапом. Я думаю, це реально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядає Чорнобиль зараз: дикі звірі на вулицях, дерева у квартирах

Думаю, в перспективі Чорнобильську область адміністративно скорочуватимуть будуть потихеньку її рекультивувати.

Мене так налякав цей серіал. Адже всі подібна до чорнобильської атомні електростанції і досі працюють, і вони всі застарілі.

Ми просто втрачаємо шаленими темпами довкілля. Недавно була екокатастрофа на річці Росі. Ті ж пестицидли, які в неї вилили, їстимуть молюски, грунт забруденний. Мені вже на Рось їздити страшно.

Давно рибалите?

З раннього дитинства. Мій дід постійно брав мене з собою на став. Це все ж таки тоді була форма дворової культури, особливо підлітків. Всі їздять на велосипедах, потім - на рибалку. Всі ходять на бокс. Всі займаються філателією. Потім всі побігли на мотокрос, на футбол. Ми дуже багато рибалили.

Автор: Тарас Подолян
 

Повернувся до рибальства вже коли в мене народилася перша донька. Захотілося на природу.

Ми втрачаємо шаленими темпами довкілля.Всі мої улюблені місця, де я рибалив, з кожним десятиліттям гіршають: руйнується берег, нищаться дерева, річки міліють. Якось уже не до рибальства. Зловили рибу – відпустили

А зараз ми практично навіть не рибалимо. Їздимо просто дивитися на краєвиди. Всі мої улюблені місця, де я рибалив, з кожним десятиліттям гіршають: руйнується берег, нищаться дерева, річки міліють. Колись ми любили їздити на Десну. Вона зараз зовсім інакша. З Дніпром та сама історія. Якось уже не до рибальства. Зловили рибу – відпустили. Уже більше просто на повітрі хочеться побути і поспілкуватися. Ліньки ті спінінги діставати. Просто собі ходимо. Потім на туристичній сковорідочці посмажимо якісь сардельки. Гастрономічний інтерес від рибальства уже пропав, бо який смисл ту рибу везти? У морозилці і так якийсь мінтай є чи морський окунь. Нащо мені та щука чи судак? Привезу, бувало, щоб дітям показати.

Ваш псевдонім – теж данина річці?

Над псевдонімом я задумався на 2 курсі. Писав тоді новели, а потім взявся за поезію. Набрав собі купу томів всіх серйозних хлопців – Лорки, Незвала, Аполлінера. Запоєм їх начитався, що мене прорвало також писати поезію. Мені страшенно подобався псевдонім Хвильовий. Хотів вибрати схожий за звучанням. Обрав річку Дністер, бо колись там дуже любив відпочивати з наметами і рибалити.

Від Західної Африки й до Мексиканської затоки спостерігається найбільша у світі плаваюча маса морських водоростей.

Станом на червень 2018-го, пояс в Атлантичному океані простягнувся на 8850 км і вміщує понад 20 млн тон біомаси, передає ВВС.

Американські вчені вважають- бум водоростей в Атлантичному океані та Карибському морі може стати звичним явищем. Одними з факторів, які провокують зростання водоростей, є вирубування лісів і використання добрив.

Зараз ви читаєте новину «Риба з Чорнобильської зони ще з 1990-х годувала наші ресторани – Анатолій Дністровий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути