четвер, 30 серпня 2012 15:53

У Севастополі татарська чурчхела смакує як пластмаса
21

На кожному кроці пропонують скуштувати кримське вино
Фото: Фото: Валерія Радзієвська
Фрукти у меду чи соку дуже популярні серед кримчан

Чурчхела - давня східна смакота, яку готують з горіхів і соку. Горіхи нанизують на нитку і занурюють в уварений сік. Виходить пастила.

У Севастополі ці ласощі продають на пляжах. Різнокольорові ниточки з горіхами не помічала, поки засмагла татарка не крикнула на весь пляж: "Народ, не тормозите - кукурузните! Кукуруза - молоко - чтоб на море волокло. Сладкая чурчхела! Без чурчхелы загар не ложится! Чурчхела - самолет, залетает прямо в рот".

За ниточку чурчхели просять 10 гривень. Вони різних кольорів: червоні - з гранатового соку, жовті - з ананасового, зелені - з яблучного, помаранчеві - з апельсинового. Купую ананасову. Кусаю і відчуваю в роті пластмасу майже без смаку. Мабуть, сік був уварений давно, а може, ананасовий смак такий м'який, що по днях варіння з борошном і висіння на сонці десь зникає.

Кримчани люблять настоювати горіхи й сухофрукти на соку й меду. Баночки з замедованим інжиром також пропонують скуштувати по дорозі до пляжу разом із кримськими винами. Ятки з південними фруктами такі ж різнокольорові, як і чурчхела.

На пляжі скрізь чути російську мову з характерним московським "аканням". Більшість відпочивальників у Севастополі - з Воронежа і Москви.

"Какое море! Какой песочек, - лежать на пляжі Учкуївка. - Мы отдыхали в Сочи, там пляж галечный."

Учкуївка - великий піщаний пляж на північній стороні Севастополя. На північну сторону міста з південної через бухту щоп'ятнадцять хвилин курсує катер - як маршрутка. Ціна переправи - 2 гривні 50 копійок.

На пристані в Севастополі пропонують півгодинну екскурсію зонами базування Російського Чорноморського флоту. За екскурсію просять 50 гривень. За півгодини їзди від центру міста - Балаклавська бухта з десятками приватних дорогих яхт, за 15 хвилин - заповідник Херсонес - місто давніх греків у Криму. Доїхати в обидві місцини можна в середньому за гривні дві - залежно на яку маршрутку сісти: одні везуть за півтори, інші за таку саму відстань беруть 3 з половиною. У севастопольських маршрутках - зручна система - розплачуватись треба при виході, а не під час входу: є час спокійно підготувати гроші. хоча я все-одно пару разів ледве не забула віддати їх водіям.

Переважна більшість будинків у Севастополі - білого кольору, багато з них - з колонами. На центральній площі Нахімова біла "Городская доска почета" з зіркми, серпом-молотом і Леніним. тут вивішують фото підприємців найуспішніших районів міста. Найкращі показники, як свідчить дошка, зараз у Гагарінського. Навпроти дошки пошани - агітаційний намет "Партії регіонів". Наметів інших політичних сил я в Севастополі не бачила.

Севастопольці одразу привітніють на українську мову. Як можуть пояснюють дорогу й усміхаються.

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі татарська чурчхела смакує як пластмаса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути