субота, 13 липня 2013 17:19

У румунському місті Ясси пригощають супом з висівкового настою
17

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

Румунське місто Ясси, що в 50 км від кордону з Молдовою, лежить на семи пагорбах. Так само, як і вічне місто Рим.

"Кожен пагорб увінчаний церквою з дзвіницями. 85% румун - православні. В самих тільки Яссах, де живе близько 300 тисяч людей, більше півсотні церков. Кожна з них має своєрідну архітектуру та історію. Головна - Церква Трьох Святителів. Її купол прикрашений орнаментом висіченим з каменю. Тут також можна побачити досі робочу друкарню, створену в 1640 році. Церква Метрополітане 19 століття носить звання "мати всіх румунських церков". Церква Миколи Чудотворця, збудована у 15 столітті, була місцем помазання молдавських господарів. Є у нас відомі в Румунії старовинні монастирі, важливі для румунського народу святині: святого Спиридона, святого Сави, Бербой, Голія, Арджеша. Символом міста є палац з баштою, яка обладнана дзвонами. Їх передзвін розноситься над містом щогодини", - розповідає місцевий Міхаі Ротару.

Ясси - одне з найбільших міст Румунії, перші згадки датуються 1408 роком. При Молдавському князівстві це місто було його столицею.

"Наше місто знаходиться між хребтом і долиною Жижиян. Ця місцевість здавна була перетином загальних торгових шляхів. Тому місце розташування міста можна вважати дуже вигідним в економічному плані. Саме географічне положення Ясс привернуло сюди численних єврейських купців, які почали селитися тут з другої половини 15 століття. У Яссах знаходиться найстаріший в країні університет імені Кузи, відкритий у 1860 році", - продовжив Ротару.

Сьогоднішні Яси поєднують в собі старі будинки, характерні для європейської забудови 19 століття та новобудови зі скла і бетону. Залізничний вокзал знаходиться в центрі міста. Проте з Києва чи Центральної частини України туди не ходять прямі потяги. Аби доїхати сюди, можна обирати потяг Москва-Софія. Виходити у місті Пашкані, що в сотні кілометрах від Ясс. Звідти щоденно через кожні 1-2 години ходять автобуси до Ясс. Вартість квитка – 28 леїв, це 6 євро. Звідти до Бухареста не більше шести год. На автобусі туди везуть за 20 євро. Автовокзал також неподалік залізничного. Для тих, хто планує долати кілометри літаками, у Яссах є невеличкий аеропорт.

Міські ресторани пропонують європейську їжу та страви румунської кухні. Національні цікаві несподіваними інгредієнтами.

"Рекомендую спробувати типові для Румунії суп барш. Це кислий суп з настою висівок і кукурудзяної муки. Чорбе - суп з кефіру або квасу, суп з кмином. Для тих, хто хоче недорого та швидко перекусити, маємо ресторани нон - стоп . Це піцерія "Mamma Mia" у центрі. Тут суп обійдеться у 1,3 - 2,2 євро. Салат за тією ж ціною Кока-кола 250 мл - 1 євро, або свіжий сік - 2 євро. Непогані ще ресторани: "Оскар", "Domneasca", "Atelierul де Бер", - зауважив Ротару.

Стандартний номер на двох у Яссах коштуватиме не менше 50 євро за добу.

"Зупинятися найкраще у тризіркових готелях: "Траян", "Astoria", "Уніря", "Молдова". В ціну входить сніданок, інтернет та паркінг. По всій Румунії в готелях підключення до WI-FI не автоматичне. Тому запитуйте пароль на рецепшині", - продовжив Ротару.

Румун радить обирати серед таксі службу "Delta Lux". Хоч усі таксі в Румунії жовтого кольору та мають однакову форму, є так звані "грачі", які працюють нелегально та завищують ціни. В "Delta Lux" за кілометр просять 2 лея вдень (половина євро). На ніч ціна зростає до 1-2 євро.

"Та звичайно на автобусах та трамваях буде дешевше. В один бік близько 40 євроцента. Інтервал руху 7-10 хвилин", - додав Ротару.

Шопоголіків чекає торговий центр на березі річки Бахлуй. Любителів ексклюзивних покупок - блошиний ринок Bazar під мостом, що з'єднує Podu Ros і Nicolina. Втім, багато з пропонованих речей зроблені в Китаї. Для естетів - оперні та драматичним театри, філармонія та консерваторія.

Зараз ви читаєте новину «У румунському місті Ясси пригощають супом з висівкового настою ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути