понеділок, 06 лютого 2012 16:26

У хостелі гроші й документи рекомендують брати навіть в туалет

Хостели в Європі — це не студентські гуртожитки, як звикли у нас. Це зручні міні-готелі з усіма зручностями. Там можуть жити дванадцять осіб, зате ціна від чотирьох євро, — каже львів'янка Марина Стрілецька, 25 років. Дівчина щороку у відпустки їздить мандрувати Європою, зупиняється в хостелах — молодіжних недорогих готелях. Побувала в Польщі, Чехії, Угорщині, Словаччині, Бельгії, Італії.

"Вперше я ночувала у хостелі три роки тому у Чехії — розповідає дівчина. - Спочатку було лячно їхати, десять іноземців в кімнаті разом, купа хлопців. Заплатила п'ять євро за добу із сніданком, прийшла з міста зморена — впала і заснула. Вранці на поїзд".

У європейських столицях відкрито сотні хостелів. Найпопулярніші знаходяться в центрі міста. Повністю заповнені на свята, під час фестивалів та влітку. Ціни від 4 - 15 євро за 10- 12-місний номер до 60 євро за двомісний.

Забронювати місце можна через найпопулярніші сайти — www.hostelseurope.com, www.hostelsclub.com, www.hostels.com. На цих сайтах житло розділені по категоріях - за цінами, віддаленістю від центру, умовами та відгуками клієнтів. Треба бронювати за кілька місяців, особливо коли хочете жити влітку чи під час фестивалей. На сайті потрібно заповнити анкету, вказати паспортні дані, країну, час прибуття, контакти. Вимагають попередню оплату - 10 відсотків від загальної суми. Розрахуватися можна платіжною міжнародною карткою. Гроші не повертають. Решту оплачують на рецепції валютою тієї країни або євро чи доларами. У деяких хостелах при потребі навіть пересилають на пошту відскановані докумети із підтвердженням перебування та печаткою . Це потрібно для виготовлення Шенгенської візи. На електронну пошту надсилають лист-підтвердження бронювання та адресу хостелу. Лист потрібно роздрукувати та взяти з собою. Інколи його просять показати при перетині кордону митники.

"Восени була у Кракові, ліжко у хостелі "Арт-Бутік" я забронювала за місяць. Хостел розташований на площі Ринок у старому триповерховому будинку. Є ліфт, камери спостереження. — продовжує Марина, - Обрала найдешевший варіант — ліжко у дванадцятимісній кімнаті із сніданком за 6 євро. Якщо плануєте увесь день гуляти містом — обирайте найдешевші місця в хостелі. Але якщо маєте поганий сон - краще брати дво- чи трьохмісні на свою компанію. Гучні сусіди можуть не дати поспати цілу ніч. Мені адміністратор порадила переселитися в іншу кімнату — десятимісну, доплативши два євро. Сказала, що у мою кімнату заселилося десять італійських хлопців на тиждень, вони весь хостел на вуха підіймають. У новій кімнаті зі мною жили японці, білорус та бразильська парочка. Всі мирні, окрім білоруса, який був дуже балакучим".

Європейські хостели проходять міжнародну сертифікацію. За умовами, на ліжках повинні бути ортопедчні матраси, на кожному поверсі кухня із посудом та технікою, кімната відпочинку із вільним доступом до вай-фаю. У душових цілодобово гаряча вода.

"Читайте відгуки відвідувачів — що сподобалося, які недоліки, яку оцінку ставлять — радить Марина, - Фото хостелу є на сайті, але вони можуть не відповідати дійсності. Стандартна нічліжка — кілька душових та туалетів на поверсі, кухня з усім необхідним та кімната відпочинку. Не соромтеся запитувати у електронних листах, хто ще забронював місце у вашій кімнаті. Якщо це компанія італійських футблольних фанатів - варто переселитися. Вони усю ніч не даватимуть спати. Найкращий варіант — молоді пари. У деяких хостелах сніданок включений у ціну, у інших — є вільний доступ до кави, чаю, печива. Я щодня смажила омлети, а італійці варили пасту з соусом. На рецепції можна брати безкоштовні карти міста, талони на знижки, замовити екскурсії. Всі розмовляють англійською".

Крадіжки у хостелі трапляються дуже часто. Окрім особистих речей відвідувачів злодії цуплять дрібні речі закладу — картини, чашки, рушники. Не можна залишати свої цінні речі — техніку, гаманці, гроші, документи без нагляду ні на хвилину. Або наглядати за речами по черзі з надійною людиною, або брати з собою навіть у душ і туалет. Одяг чи взуття рідко крадуть.

Найдорожчі хостели у Брюсселі, Венеції, Берліні, Франції - багатомісний номер коштує від 15 євро. Дешево ночувати у Словаччині, Угорщині, Ромунії, Польщі та Чехії. Досвідчені мандрівники радять уникати великих груп, які селяться разом, цінні речі здавати адміністратору, та не залишати без нагляду рюкзаки та одяг, часто трапляються крадіжки.

Зараз ви читаєте новину «У хостелі гроші й документи рекомендують брати навіть в туалет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути