неділя, 16 грудня 2012 14:30

У Білорусі в "агромістечках" молодим фахівцям дають безкоштовні квартири
8

Фото: фото Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Білорусь - єдина країна пострадянського простору, де при владі вже 18 років знаходитися один президент. Такого немає в жодній демократичній країні світу.

Але насправді він веде правильну соціальну політику, регулярно піднімаючи зарплати бюджетній сфері та пенсії пенсіонерам, розповідає білорус Василь Кондратович.

До кінця цього року середня зарплата буде 500 доларів, а в наступному році її піднімуть до 600. Це третій показник серед країн пострадянського простору, після Росії та Казахстану.

Безробіття в країні практично нема. Офіційна статистика - 0,7%. У Мінську, наприклад, робочих вакансій більше, ніж пропозицій. Коли до мене приїжджають друзі з Пітера, кажуть, що їх лякає пустота вулиць. Там дійсно немає людей і машин, а ліфт на одному поверсі може стояти по три години, тому, що всі люди на роботі. А зараз ще хочуть прийняти закон про тунеядство, як в Радянському Союзі, коли людина не має права не працювати. Таких на роботу будуть притягати адміністративним шляхом.

Після розпаду Радянського Союзу тут не закрився жоден крупний завод. Найвідоміші - МАЗ, МТЗ, БелАЗ. На останньому випускають самоскиди, трактори висотою до восьми метрів. Людина в порівнянні з ним - мурашка.

У 2014 році в Білорусії буде чемпіонат світу з хокею. За розмахом це те ж саме, що і європейський чемпіонат з футболу. У Мінську вже є одна арена на 15 тисяч чоловік, але для чемпіонату будують ще одну - на 8 тисяч місць.

Багато грошей інвестують в сільське господарство. Тут до сих пір залишилися всі колгоспи, а в селах ще й добудовують "агромістечка". Це 50 нових будинків і нова ферма. Привозять туди молодих фахівців і дають їм безкоштовне житло. Зараз таких містечок десь дві тисячі.

Якщо в родині є четверо дітей - держава безкоштовно виділяє соціальну квартиру з розрахунку 15 квадратів на людину. Якщо в сім'ї 3 дітей, можна отримати кредит, 95% від вартості квартири на 40 років під 1-5% річних. І 75% кредиту буде гасити держава. Багато спеціально народжують для того, щоб отримати житло безкоштовно і позачергово.

Злочинність в країні практично на нульовому рівні. І це не через жорсткі закони, а тому, що на вулиці постійно ходить патруль. Також з підлітками проводять багато профілактичних робіт. Моя знайома працює викладачем в технікумі і за нею закріпили одну групу. Раз на місяць вона повинна бувати вдома в цих дітей, спілкуватися з їх батьками і контролювати, як діти роблять домашнє завдання.

Білоруси дуже законослухняні, це такий менталітет. Вони ніколи не підуть на червоне світло світлофора, навіть якщо на дорозі не буде машин. Так вчать ще в дитинстві, що повинен виконувати всі закони і правила.

Національне свято країни - обжинки. Його відзначають у вересні на знак закінчення збирання врожаю. Кожне місто хоче, щоб саме у них провели обжинки, тому що держава вкладає серйозні інвестиції в місто-переможець. Будують нові будинки, все чистять, фарбують, асфальтують. Таким чином підтримують дрібні міста, щоб люди не виїжджали до столиці.

40% території країни - це ліси. У країні налічується понад 9 тисяч боліт. Це десята частина території країни. Найдавніші - поліські, на півдні держави. Їм вже близько 11 тисяч років. Болота вважаються "легенями" білоруського краю тому, що виділяють у 15 разів більше кисню, ніж ліси.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі в "агромістечках" молодим фахівцям дають безкоштовні квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути