Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2012 09:02

Свята вода з ґроту у Лурді дарує вірянам зцілення від тяжких недуг
17

Черга бажаючих поклонитися Богородиці у ґроті
Фото: Фото: Назарій Вакула
Ґрот, де Діва Марія з'явилася перед 14-річною Бернадеттою. На місці появи встановили її статую
Одразу над ґротом звели храм Нотр-Дам де Лурд
Вид храму збоку від річки Гав
Храмовий комплекс Нотр-Дам де Лурд, або як його ще називають санктуарій, складається з трьох рівнів

До французького містечка Лурд їздять молитися, просити прощення і спасіння у Богородиці Діви Марії. 1858 року вона з'явилася у ґроті перед дівчинкою Бернадеттою. Після ретельних перевірок католицької церкви це місце вважається святою землею. Тисячі паломників з усього світу щодня приїжджають у Лурд, щоб помолитися Діві Марії, напитись цілющої джерельної води і скупатись в ній.

"Ти б стала на коліна, цілувала б землю і їла б траву з неї заради грішників? Іди попий з джерела і вмийся там", - промовила Богородиця до Бернадетти.

Вона зробила це і з того дня провела решту свого життя у молитвах. Бернадетта віднайшла грішників, про яких їй говорила Діва Марія: "Покута, молись за навернення бідних грішників". Також Пресвята сказала, щоб над ґротом збудували церкву, щоб немічні могли приходити сюди і зцілюватись.

Виїжджаємо з Італії близько 20.00 за місцевим часом (21.00 за київським). Поїздка з провінції Терні (регіон Умбрія) коштує 220 євро. Паломництво організовує Українська греко-католицька церква, що має свої парафії у Терні, Сполетто і Перуджі. У цих містах забираємо людей.

"На час поїздки треба уявити, що ми всі одна велика родина. Забути про недоліки один одного, не скаржитись ні на що. Адже слід пам'ятати, що це проща. І таким чином ми приносимо свою невеличку жертву Господу", — звернувся на початку шляху отець Ігор до пасажирів. Він схожий на людину, яка дійсно посвятила все своє життя Богу.

Протягом дороги усі моляться на вервиці - по кілька разів промовляють молитву до Богородиці, "Отче наш", "Вірую", слухають релігійні пісні, дивляться фільми про Матір Терезу і монахів-францисканців.

Їхати потрібно автобусом 18-20 годин. Кожних 3-4 години священик оголошує про зупинку.

О 17.00 наступного дня селимось у готель. Після вечері, о 21.30, групою ідемо на процесію. Збираємось біля храмового комплексу Нотр-Дам де Лурд. Двоє чоловіків тримають український прапор і табличку з написом "Ukraine", щоб ніхто не загубився у натовпі. У кожного в руках запалена свічка. Усі вишиковуються за статуєю Богородиці, яку несуть попереду. Одразу за нею першими пропускають хворих, яких перевозять на спецільних рикшах. На дорогах для них є спеціальні доріжки, у громадських туалетах кабінки, скрізь облаштовані підйоми. Усі вони на час паломництва зупиняються у спеціальних центрах неподалік від ґроту. Возять їх волонтери або доглядальниці у спеціальній білій формі.

Вмивання і пиття води з ґроту має супроводжуватись Хресним шляхом, сповіддю і причастям

Месса правиться кількома мовами: латинською, українською, французькою, італійською, іспанською, німецькою, англійською, китайською. Під час руху процесії співають "Ave, Maria", піднімаючи свічки вгору. Усе триває близько години. Після цього усі тиснуть один одному руки, цілуються в щоки і кажуть "Pace", що в перекладі з італійської означає "мир".

По закінченню ідемо до сповіді в церкву, що 30 років тому збудували українські емігранти у Франції. Сповідатись у святому місці потрібно обов'язково, навіть якщо ви зробили це перед Великоднем.

Наступного дня о 5.45 дня нас відправляють Службу Божу у ґроті. Там причащаємось, торкаємось до стін печери, молячись Богородиці.

Після цього йдемо 50 м до місця, де маємо скупатись у святій воді. О 6.30 займаємо чергу. Жінки і чоловіки купаються окремо. Перед нами вже стоять двоє філіпінців. Жіноча черга втричі більша. На вулиці холодно, на Піренейських горах видніється сніг. Години купання: 9.00-11.00 і 14.00-16.00.

Перед входом читаю пам'ятку: "Паломництво може бути повноцінним і без купання. Бернадетта лише вмила своє лице (дзеркало душі) і випила трохи води. Не думайте, що велика кількість релігійних ритуалів накладає якісь обов'язки на Господа. Він дає ласку добровільно завдяки своїй милості".

У кабінки пускають по-четверо. За ширмою — ванна з мармуру, наповнена льодяною водою з ґроту. Потрапляє туди через водопровід. Над ванною стоїть статуетка Богородиці. Роздягаєтесь і вас до пояса обмотують у вимочену в холодній воді простинь. По сходинках заходите у ванну і молитесь. Тоді двоє чоловіків, тримаючи за руки, повільно опускають вас у воду.

Одразу після купелі з'являється відчуття легкості, перестає бути холодно. Здається, що тіло повністю очистилось від всього поганого.

Перед обідом отець збирає усіх на Хресний шлях. На горі неподалік храмового комплексу розташовані 14 зупинок - по числу зупинок, які робив Ісус Христос по дорозі на Голгофу.

Пообідавши, робимо колективний знімок перед головним храмом. Фотографує жвава француженка, яка знає кілька слів українською. Далі йдемо в музей Св. Бернадетти — 1933 року її канонізували. У музеї можна побачити історію міста Лурд, як становлення місця паломництва. Також показаний життєпис Бернадетти.

Ввечері на головній площі знову збираються паломники, які беруть участь у процесії. Наступного дня об 11.30 в українській церкві відправляється Служба Божа. По закінченню отець освячує придбані паломниками вервиці й ікони. О 15.30 автобус вирушає назад в Італію.

Їхати в Лурд варто людям, які хочуть зміцнити свою віру в Бога, очиститись від скверни, здобути душевний спокій. Для кожного вірянина це може стати початком оновлення, початком змін на краще.

18 разів з'явилась Діва Марія перед Бернадеттою. Першого разу сказала: "Я — Непорочне Зачаття".

4 тисячі людей тільки за перші 50 років паломництва отримали повне зцілення від різних хвороб, стверджують джерела у католицькій церкві.

70 тисяч хворих щороку шукають одужання у ґроті, де з'явилась Богородиця.

5 мільйонів пілігримів щороку приїжджають в Лурд.

250 готелів міста готові прийняти паломників і туристів.

Зараз ви читаєте новину «Свята вода з ґроту у Лурді дарує вірянам зцілення від тяжких недуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути