середа, 11 вересня 2019 18:35

Найдешевші атракціони та незвичні кав'ярні: чим дивує Харків
21

Стадіон "Металіст"
Фото: Ірина Кальченко
Харків. Станція "Держпром"
Харків. Станція "Держпром"
Харків. Станція "Держпром"
Площа Свободи

Харків став одним із найпопулярніших місць для переселенців: він неподалік від Донбасу та тут найбільший ринок в Україні, де чимало робочих місць. Але за роки війни населення в місті скоротилось, частина бізнесу закрилась, а харків'яни переїхали жити в інші міста через близькість до Росії.

Вперше їду до Харкова, як турист. Перед тим читаю найпривабливіші місця для відвідування. Рекламують головну міську площу, парк Шевченка та стадіон "Металіст".

Перше враження, коли виходжу на вокзалі — нічого особливого. Вихід через підземний сірий тунель обходить головний вокзал. По факту, опиняєшся одразу на площі перед вокзалом. Поряд метро, супермаркети і площа з фонтаном.

Вирішую спершу поїхати на стадіон "Металіст". Від вокзалу - 3 зупинки на метро. Підземка некрасива: стіни сірі і замало світла. Перед входом черги до автоматів, де купують паперовий квиток. Із собою треба мати дрібні купюри, бо автомат приймає від 1 до 10 гривень. Поряд поповнюють пластикові картки, але тим, хто подорожує на день- два їх купувати не вигідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крабсбургер, десяток котів і техніки сквірту: 5 незвичайних місць Одеси

Самі вагони метро новіші, ніж у Києві і порожні. Постійно є вільні місця, щоб сісти. Доїжджаю до "Металіста" . Місцеві називають його "павуком", через дивну конструкцію. У 2016 на стадіоні почав тренуватись донецький Шахтар. Біля каси зібралось чимало людей. Купують квитки на футбол. Квитки коштують від 140 гривень в центральному секторі. Віп-зона обійдеться у 1700 гривень.

Автор: Ірина Кальченко
  Стадіон "Металіст"
Стадіон "Металіст"

"Дорогі віп-зони, всі купують найдешевші або центральні", - каже чоловік біля каси, якому на вигляд 50 років.

Виглядає сам стадіон модерново і по-новому, в дизайні багато дзеркал.

Готель забронювали завчасно на станції Наукова. Від центру - одна зупинка. За двомісний номер зі сніданком заплатили 3200 гривень. Готель схожий на маленький венеціанський будинок. Номер у бірюзовому стилі. Скрізь дзеркала. В коридорі приємно пахне парфумами. Скрізь розвішані картини Мерилін Монро з її чоловіками. Видно, що готель відкрився нещодавно.

Автор: Ірина Кальченко
  Готель "Mirax", Харків
Готель "Mirax", Харків
Автор: Ірина Кальченко
  Готель "Mirax", Харків
Готель "Mirax", Харків

Місто прокидається пізно. Кав'ярні та магазини починають працювати не раніше 9 ранку. Деякі відкриваються і об 11, тому каву попити вдасться лише у кафе, які продають її з собою.

Головна вулиця — Сумська. Йду до площі Свободи. Вона найбільша у Європі і третя по величині в світі. По периметру прикрашена сюрреалістичними деревами, які нагадують календар Майя.

Автор: Ірина Кальченко
  Площа Свободи
Площа Свободи

Навколо безліч магазинів і парковка. Вулиця вражає. Скрізь красива старовинна архітектура, фонтани, музеї, театр. Єдиний мінус - немає жодної кав'ярні. Навколо одні паби та кальянні. Виявляється, для того, аби просто випити пива чи поїсти - треба завчасно бронювати столик.

"Ця вулиця славиться українськими дівчатами. Кожен іноземець приїжджає у Харків, щоб випити і провести ніч з українською дівчиною", - каже пан Амірзан з Махачкали.

Автор: Ірина Кальченко
  Площа Свободи
Площа Свободи

До розмови долучається місцевий житель. Розповідає, що на Сумській знаходяться декілька борделей. А ввечері дівчата легкої поведінки стоять на тротуарі і їх можна легко зняти.

Вражає вечірній університет імені Каразіна.Нагадує Варшавський університет. Стародавній стиль. Ідеальна локація для тих, хто любить фотографуватися.

Автор: Ірина Кальченко
  Харків. Станція "Держпром"
Харків. Станція "Держпром"

До знаменитого парку Горького можна дійти пішки від центру. Нещодавно тут провели реконструкцію. Це відчувається одразу. На вході оновлена табличка з локаціями. Тут безліч розваг для дітей, тенісні корти, футбольне поле, майданчики для дітей і новенькі гойдалки. Особливо вражають масштабні американські гірки і повністю засклене колесо огляду.

Автор: Валентина Мураховська
  Колесо огляду
Колесо огляду

Трохи збоку — найдовша канатна дорога. За 30 гривень можна проїхати 1,5 кілометри. Невеличкі кабінки на двох дуже повільні, трохи застарілі, але з тієї дороги можна гарно роздивитися парк зверху. Головний атракціон, який приваьлює всіх туристів 200-метрове колесо огляду. Тут покататися - 50 гривень. Це майже вдвічі дешевше ніж на подібному нижчому у Києві на Контрактовій площі.

Автор: Валентина Мураховська
  Канатна дорога
Канатна дорога

Вражають і торгові кафе. Вони зроблені у формі апельсинок і виглядають дуже гарно, коли стоять закритими. Вся територія засіяна газонною травою, а щоранку тут міняють сміттєві пакети. У парку неймовірно чисто і дуже затишно. Потішили і безкоштовні туалети, які розташовані на території.

Автор: Валентина Мураховська
  Кава з кав'ярні "Бізе"
Кава з кав'ярні "Бізе"

Вихідні у Харкові на двох обійшлися у 4300 гривень. Можна заощадити, якщо зняти більш дешевий готель і харчуватись у вуличних кафе.

Автор: Ірина Кальченко
  Харків. Станція "Держпром"
Харків. Станція "Держпром"

У курортному Коблево на Миколаївщині позеленів пляж. Весь берег густо вкритий шаром водоростей з медузами та сміттям. Така ситуація на пляжі вже 4-й день, але територію ніхто не поспішає прибирати. Незважаючи на це, вода в морі чиста, а відпочивальників досить багато.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевші атракціони та незвичні кав'ярні: чим дивує Харків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути