вівторок, 07 лютого 2012 11:00

Найвисокогірнішу в Україні метеостанцію краще відвідувати в середу
10

Фото: фото: Ігор ЛІСКОНОГ

Туристам на найвисокогірнішу в Україні метеостанцію "Пожижевська" найбезпечніше йти в середу. Саме цього дня бригада працівників заступає на тижневу зміну. З ними можна безпечно подолати півторакілометровий підйом засніженими Карпатами.

В Україні є 186 метеорологічних станцій, які реєструють погоду по всій території держави. Найвисокогірніша сніголавинна метеорологічна станція "Пожижевська" розташована на висоті 1450 м над рівнем моря в Івано-Франківській області. З траси її не видно. Туристичні маршрути пролягають від селища Ворохта чи спортивної бази "Заросляк", що в підгір'ї Говерли.

Від центру Ворохти до спортбази "Заросляк" приблизно 21 км автомобільною дорогою. Аби не стратити цілий день лише на подолання цієї відстані, слід скористатися автотранспортом. Автобуси та маршрутки з Івано-Франківська курсують до Ворохти та Верховини від сьомої ранку. У Ворохті за 100 грн можна замовити авто на Заросляк . Трохи більше як за 12 км від Ворохти, в урочищі Завоєля, розташований контрольно-пропускний пункт Карпатського національного природного парку, а також туристичний притулок. На КПП туристи сплачують невеликі внески 5-10 грн.

Ще приблизно 9 км від КПП - і ви у Заросляку. Найпопулярніший підйом звідси - в західному напрямку, на Говерлу. Ви ж повертаєте ліворуч - проходите через місток біля каплиці та рухаєтеся в південному напрямку серпантинною дорогою, вимощеною ще до Першої світової війни, до підніжжя гори Пожижевська (1822 м), де розташовані два об'єкти - Високогірний стаціонар Інституту екології Карпат Національної академії наук України та метеорологічна сніголавинна станція. Краєзнавці стверджують, що колись сюди з Ворохти ходила вузькоколійка.

Найвища метеостанція працює весь рік. Із цього місця на північному заході добре видно Говерлу (2061 м) та Брескул (1912 м), на півдні - гору Данціж (1848 м). Звідси вісім разів на добу передають дані в Київський гідрометеоцентр.

Тут немає вихідних і свят. Пропуск роботи не допускається. Навіть якщо хтось захворів, працюють і добу, і дві, доки не буде заміни. Залишити станцію без спостережень не можна. Робота тут цілодобова.

Полонину Пожижевська сміливо можна внести у Книгу рекордів Карпат. Це найвітряніше місце в горах, найвологіше в Україні. А ще тут найвисокогірніше місце праці - біостаціонар Інституту екології Карпат НАН України і сніголавинна метеостанція.

"Регіон, особливо Чoрногірський хребет, розділяє Західну Україну і Європу. І ця сніголавинна станція дає важливу інформацію в мережі Укргідрометцентру. Вона занесена в міжнародні каталоги, Ми можемо прогнозувати варіанти розвитку погоди як по цей бік Карпат, так і на Європу. Але довгострокових прогнозів не даємо. Лише на два-три дні", - каже начальник станції Михайло Довганюк.

Працюють тут лише чоловіки. Чотири техніки-метеорологи, інженер-гліціолог, технік-гліціолог, радіотехнік і водій-електрик. Кожні 3 год. в ефірі передають дані: температура, тиск повітря, сила та швидкість вітру, хмарність, барометричні тенденції в Київський гідрометцентр. Там на основі цих даних складають карту прогнозів. Взимку, яка тут триває п'ять місяців, розраховують прогноз лавин.

"При опадах 100 міліметрів і 30 сантриметрах снігу відкриваємо лавинний сезон. Лавини бувають при накопиченні великого снігу. Власне гліціологи й визначають температуру снігу, його структуру (чи це сніг хуртовинний чи сніжниця). Найбільше сходження лавин очікуємо наприкінці лютого на початку березня", - каже Довганюк.

Тут постійно дмуть вітри до 40 м/с. Погода змінюється на очах. Можна спостерігати повне розмаїття хмар всіх видів за день: від верхнього ярусу, перистих до хмар середнього й нижнього ярусу, купчасто дощових, що приносять з собою дощ і грозу. Як зачепилася за Говерлу хмара - чекай зміну погоди, дощі.

У похід треба йти із власними харчами. А ось гарячим чаєм із гірських трав метеорологи обов'язково почастують.

Зараз ви читаєте новину «Найвисокогірнішу в Україні метеостанцію краще відвідувати в середу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути