середа, 23 жовтня 2013 12:18

Подільські Товтри і одне з "Семи чудес України" вражають барвами восени
31

Міська ратуша
Фото: Фото: Gazeta.ua
Кам'янецька фортеця вранці
Краєвид з мосту на товтри і водоспад
Троїцька церква

Десять речей, які варто зробити у Кам'янці-Подільському

Поселитися на останньому поверсі готелю у новому місті. Так увечері ви будете бачити за вікном чудовий краєвид Старого міста, яке, до того ж, добре підсвічується неоновими різнокольоровими лампами. Проживання у готелях нового міста обійдеться трошки дешевше, ніж в його історичній частині. Номер на одну особу можна винайняти за 240 грн, для двох — за 420. За ці гроші отримаєте сніданок - "шведський стіл" та можливість безкоштовно користуватись спа-центром.

Кілька днів присвятити пішим прогулянкам містом. Кам'янець відносно невеличке місто, однак тут на кожному кроці захочеться зупинитись і дістати фотоапарат, або ж просто помилуватися краєвидом. Містом курсують маршрутні таксі, однак, вони вам точно не знадобляться, якщо у вас в запасі принаймні день-два часу. Йти пішки краще через міст до Старого міста, потім — через міст на Старобульварному узвозі до пам'ятки Стара Фортеця. Відстань від адміністративного центру міста до фортеці — усього близько 2 кілометрів.

Кидатися різнокольоровим листям у дендропарку. Він розташований якраз перед мостом, що веде до історичної частини міста. Восени він виглядає просто казково. Якщо ваші друзі проти того, щоб їх добряче обваляли в купі осіннього листя, тоді закидайте листям себе, а вони нехай фотографують.

Побачити водоспад і Подільські Товтри. Товтри, це скелі, які ніби оперезують стару частину міста, утворюючи півострів. Насправді, це бар'єрний риф, утворений морями сарматської епохи. У районі Кам'янця- Подільського висота скель сягає 100 метрів над рівнем моря. У канйоні товтр протікає річка Смотрич. В поєднанні із елементами фортечних укріплень, які розташовані по периметру товтр в межах міста, формується неперевершений краєвид.

Водоспадом, що стікає із озера Лебединого товтрами у Смотрич краще милуватися з мосту, а фотографувати, спустившись сходами від озера. Окрім того, можна влаштувати прогулянку вздовж річки, аби як слід намилуватися товтрами знизу.

Відвідати одну з найдавніших на Поділлі церков. Троїцька церква спочатку була дерев'яною, але у 1616 році згоріла вщерть. Тоді її відбудували з каменю. Але у 1930 році прийшли більшовики і знову її зруйнували. Відбудована і відкрита у 2008 році, сьогодні належить УГКЦ. За свою історію була мечеттю, потім — православною.

Взагалі, у місті багато храмів. Кафедральний костел колись теж зробили мечеттю, встановивши на знак перемоги ісламу поряд із храмом мінарет. Але коли місто відвоювали у загарбників, мінарет не знесли, встановивши на ньому статую Матері Божої. Стоїть вона і досі на півмісяці, символі ісламу, а за спиною має 12 зірок — на знак перемоги християнства. Сьогодні статуя Матері Божої є одним із офіційних символів міста, поряд із зображенням усміхненого Сонця. Однак, мало хто з туристів про це знає.

Слухати гру на волинці біля підніжжя замку. Місцеві музиканти часто перевдягаються у старий лицарський одяг, коли у Кам'янці проходять фестивалі. Побачити одного з таких "музичних лицарів" можна у вихідні дні біля фортечної брами. Стару музику він доповнює сучасними ритмами. Виходить дуже гарно і трохи моторошно одночасно — мурахи по шкірі вам забезпечені.

Стріляти з арбалета у Кам'янецькій Фортеці. Зведення фортеці датується 14 століттям. Однак, з приводу точної дати досі ведуться дискусії. Відомо також, що замок перебудовували 14 разів. У часи, коли Кам'янець був столицею Кам'янець-Подільського князівства, він виконував функцію оборонної фортеці. Про ті часи нагадують також окремі укріплення по периметру усього Старого міста, обмеженого Смотричем. Їх лишилося тільки чотири. Сьогодні Кам'янецьку фортецю зараховано до "Семи чудес України".

У фортеці відкриті для туристів майже усі башти та кілька підземель. Функціонує краєзнавчий музей. Вхід у фортецю — 20 гривень, у музей — 5 грн.

На території фортеці діють кілька сувенірних крамниць, дають майстер-класи з гончарства, стрільби з лука та арбалета.

Відвідати Октоберфест. На Октоберфесті, який вже кілька років проходить в місті в середині жовтня, пити пиво, їсти смажені ковбаски, шашлик та картоплю. Крім того, спробувати старовинний напій - алкогольний питний мед, рецепт якого відновили і виробляють подільські та галицькі майстри. Смак надзвичайний, хоч і на любителя — схоже на вино із медом. Напій трохи міцніший за вино. Півлітрова пляшечка меду коштує 25 гривень.

Пити каву у кав'ярні на Зарванській. Ліворуч від мосту, повз Троїцьку церкву, на самому початку Старого міста, веде вулиця Зарванська. Тут є чудова кав'ярня з літньою терасою і плетеними меблями. Всередині потішить співом канарка і величезна, на усю стіну, фреска Кам'янецької фортеці. Видів кави тут буде вдосталь навіть для гурманів. Можна замовити каву "Борджа" - із вершками і шматочками апельсинової цедри. Має особливий "осінній" смак.

Скуштувати деруни у горщику в примарному кафе. Кафе примарне, бо знайти його не легко. Але воно того варте. На відміну від великих готельних ресторанів в історичному центрі, це невеличкий "сімейний" заклад. Має морську назву і оформлений у такому ж стилі. Знайдете, якщо йтимете вулицею Татарською, повз Кафедральний собор. Ціни більш ніж приємні. Велика порція дерунів у горщику — усього 17 гривень. Сало із духм'яними приправами — 10 гривень. Виглядає страва приблизно так: 6 велитенських дерунів кладуть у горщик, додають м'ясо, квасолю, часник, сметану. Смакує неймовірно.

Загалом, місто справляє надзвичайне, майже казкове враження. Відчуття таке, ніби повернувся у часі на кілька століть.

В якості сувенірів беріть додому питний мед, зображення усміхненого Сонця на магнітах, Матері Божої з Кафедрального собору, фортеці, та, звісно, романтичний осінній настрій.

Зараз ви читаєте новину «Подільські Товтри і одне з "Семи чудес України" вражають барвами восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути