пʼятниця, 19 квітня 2013 01:32

Папараці, роззява і дивак: Братислава зачаровує туристів пам'ятниками
15

Пам'ятник Пошті Словаччини
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Скульптура Бронзовий страж
Пам'ятник солдату армії Наполеона
Пам'ятник папараці

Столиця Словаччини Братислава буквально нашпигована цікавими та оригінальними пам'ятниками. Деякі навіть стали візитівкою міста. Туристи із захопленням блукають старими вуличками в їх пошуках і охоче фотографуються напам'ять.

На пам'ятники та знайомство з містом я виділила два дні, але потім постійно натикалася на кілька найпопулярніших скульптур розташованих у старому місті. В останній вечір у Братиславі навіть спеціально пішла попрощатися з ними.

Найбільшою популярністю у гостей Братислави користується Роззява (Чумил). Пам'ятник ще називають Сантехніком. Біля усміхненого, добродушного дядечка у касці, який виглядає з каналізаційного люка, стоїть знак "Чоловік на роботі". Кажуть, його поставили, щоб привернути увагу водіїв, які кілька разів наїжджали на Роззяву. Туристи люблять присісти біля бронзової фігури і загадати бажання, потерши каску.

Навпроти Чумила, привітно знявши капелюха, перехожих вітає Чудовий Ігназ. Це пам'ятник реальній людині. На початку ХХ століття у Братиславі мешкав дивак, який завжди ходив у красивому костюмі, вічливо вітав жінок, дарував їм квіти разом із зізнаням, що втратив голову від нерозділеного кохання.

За всім цим з-за рогу будинку спостерігає фігура у пальто і капелюсі з фотоапаратом у руках. Це пам'ятник папараці. Він виглядає так натурально, особливо вночі, що деякі туристи сприймають його за реальну людину.

По сусідству, буквально пройшовши кілька метрів до Головної площі Братислави, туристів зустрічає чоловік у формі армії Наполеона. Французький солдат сперся на лавку, натягнувши на очі характерний головний убір тих часів. У пам'ятника є реальний прототип. Йохан Хуберт воював за Наполеона, але отримав поранення і лікувався у Братиславі. Чоловік закохався у медсестру і залишився у місті. Хуберт став виноробом. Вина під цією маркою є досить популярними у Словаччині.

Хочеться відзначити словаків, які прикрасили своє місто такими оригінальними пам'ятниками. Вони притягують туристів, які потім скуповують у сувенірних крамничках їх маленькі копії та магніти.

Зараз ви читаєте новину «Папараці, роззява і дивак: Братислава зачаровує туристів пам'ятниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути