неділя, 19 червня 2022 17:30

Пʼять памʼяток Чернівців, які варто подивитися
5

Чернівці - обласний центр на південному заході України за 40 кілометрів від румунського кордону. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в місто евакуювалися тисячі українців. Столиця Буковини славиться своєю самобутньою архітектурою та мальовничими краєвидами.

Що варто відвідати у Чернівцях - розповідає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість місць, які варто відвідати в Луцьку

Чернівецький міський театр

Будівлю міського театру побудовано 1905 року за проектом архітекторів Фельднера і Гельмера. Зараз у будинку розташований Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської.

На площі біля театру вперше прозвучали хіти "Червона Рута" і "Водограй" у виконанні їх автора, буковинця Володимира Івасюка.

Автор: wikipedia.org
  Що подивитися в Чернівцях. Міський театр
Що подивитися в Чернівцях. Міський театр

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Чернівецький національний університет - популярний туристичний об'єкт, який включено до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО.

Комплекс, у якому розташований університет, споруджували у 1864-1882 роках як резиденцію митрополитів Буковини та Далмації за проектом відомого австрійського архітектора чеського походження Йозефа Главки.

Корпус складається з декількох залів: Блакитний, Червоний та Мармуровий. Також на території комплексу розташована церква і унікальний дендропарк.

Автор: discover.ua
  Що подивитися в Чернівцях. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Що подивитися в Чернівцях. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Вулиця Ольги Кобилянської

Вулиця Ольги Кобилянської - одна з центральних вулиць Чернівців. Простягається від Центральної площі і до перехрестя з вулицею Тараса Шевченка. Створена в середині XVIII століття. Довжина - 720 метрів.

Згідно з легендою, в австрійські часи вулицю підмітали трояндами, мили теплою водою з милом, а при вході потрібно було ретельно протерти взуття. Місцеві ковалі навіть виготовили статую "Двірник з трояндами", яка стоїть в одному з двориків.

Це мальовнича пішохідна вулиця з безліччю ресторанів, кав'ярень і сувенірних крамниць. Там також є багато цікавих історичних місць. Наприклад, Кафедральний собор Святого Духа.

Автор: discover.ua
  Що подивитися в Чернівцях. Вулиця Ольги Кобилянської
Що подивитися в Чернівцях. Вулиця Ольги Кобилянської

Дім-корабель

Будинок-корабель - розташований на перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема. Це один з перших кам'яних будинків, споруджений наприкінці XIX століття. Форма будівлі нагадує корабель. На другому поверсі навіть були розташовані два штурвали.

На будівлі - фонтан у вигляді левової голови. Раніше всі жителі міста могли безкоштовно випити чистої води з цього фонтану.

Автор: discover.ua
  Що подивитися в Чернівцях. Будинок-корабель
Що подивитися в Чернівцях. Будинок-корабель

Міська ратуша

Головна пам'ятка Центральної площі - ратуша. Це 50-метровий будинок з високою вежею і внутрішнім двориком з фонтаном.

Будівництво ратуші розпочали 1843 року. У шестиметровий фундамент, за традицією, кинули декілька золотих монет та послання до майбутніх поколінь, написане на грамоті з пергаменту.

Щоб піднятися на ратушу, потрібно подолати 126 сходинок. З верхівки вежі відкривається вид на місто.

Автор: wikipedia.org
  Що подивитися в Чернівцях. Міська ратуша
Що подивитися в Чернівцях. Міська ратуша

Чернівецька область на початок червня прихистила 90 тисяч евакуйованих людей з інших регіонів. Понад 25 тисяч з них - діти. Про це повідомили у Чернівецькій ОВА.

Зараз ви читаєте новину «Пʼять памʼяток Чернівців, які варто подивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути