четвер, 25 квітня 2013 17:43

На Шрі-Ланці під час весільної церемонії розбивають кокос
15

Фото: Фото Олексія та Олександра Тебенків

Кияни Олексій та Олександр Тебенко під час мандрів Шрі-Ланкою дізналися, що кокос у сільському господарстві цієї країни за значимістю займає третє місце, після чаю і каучуку. За словами мандрівників, на острові якщо не тисячі, то точно сотні способів використання кокоса. Про деякі з них брати дізнались особисто. Своїми враженнями від побаченого вони поділилися із кореспондентом Gazeta.ua.

"Кокос для шріланкійця — наче хліб для українця. Ця рослина настільки глибоко вкорінилася в житті цейлонців, що стала якщо не культовою, то, як мінімум, життєвою необхідністю".

"На Шрі-Ланці кокос має сакральне значення. Його розбивають під час весільної церемонії. Вважається, якщо він розбився на дві однакові половинки, то життя молодих буде довгим і щасливим. В індуїстських храмах, у місцях проживання тамільських меншин, кокос розбивають як дар богам".

"Індустрія ця практично безвідходна, бо в господарстві використовують і скорлупу, і койру, і м'якоть, а також кокосовий сік. Тому кокос для місцевих — одночасно їжа, пиття, цінна харчова добавка і просто хобі".

"Користь кокос починає приносити ще на стадії суцвіття. З нього добувають солодкий нектар, який під впливом місцевого клімату досить скоро починає бродити. Саме цю брагу називають пальмовим вином. Методом перегону з цієї речовини отримують пальмову горілку — арак. На смак вона — щось середнє між віскі та ромом, а по суті — самогон".

"Зі скорлупи горіха отримують дрібний посуд, прикраси і статуетки. Їх активно продають місцеві торговці. Із м'якоті кокосу — копри — роблять кокосове масло. Крім того, копру використовують як корм для худоби".

"Волокнистий складник скорлупи, який має назву койра, спершу вимочують у воді, потім відділяють і висушують волокна. Тоді з найдовших волокон виробляють койрову нитку, а з неї — мотузки, мати, циновки і рибацькі сіті. Короткі й заплутані волокна використовують як щетину для щіток, або як наповнювачі для матраців і подушок. Шріланкійську койру, до речі, використовували для набивки сидінь у машинах ВАЗ".

"На одній із фабрик ми побачили, що койру сюди привозять вже розкладеною по мішках, окремо від скорлупи. Перед тим, як використати короткі волокна на подушки і матраци, їх спершу подрібнюють на спеціальному апараті. Кокосове волокно дуже еластичне, міцне і не піддається гниттю".

"Подвір'я фабрики буквально всіяне койрою. Тут волокна піддають попередній обробці — сушать і просіюють. За допомогою сита відділяють шматочки кокоса, гілки та інші непотрібні речі. Канати із койра дуже стійкі до солоної морської води. Їх і рибацькі сітки виготовляють за схожою технологією".

"До речі, на фабрику ми потрапили без грошей, але не безкоштовно. В якості винагороди за екскурсію в нас попросили закурити. На Шрі-Ланці, як виявилося, цигарки неофіційно вважають другою національною валютою. Але оскільки ми не палимо, то довелося інвестувати декілька рупій на придбання цигарок робочими".

Зараз ви читаєте новину «На Шрі-Ланці під час весільної церемонії розбивають кокос ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути