Ексклюзиви
середа, 14 червня 2017 22:49

"На річці бувають пробки з байдарок" - Мазури ваблять активним відпочинком
21

Центр "столиці" вітрильного спорту у Польщі Миколайки
Фото: Анна Балакир
Причал у Миколайках
Набережна озера у Миколайках
Найкращий сувенір з Мазур - бурштинові прикраси
Озеро в Миколайках

Близько 3 млн гостей приймають щороку польські Мазури - край озер та вітрильного спорту. Регіон розташований на північному сході країни. Туристичний сезон тут розпочинається наприкінці червня і триває лише два місяці.

"У Миколайках, столиці вітрильного спорту, кількість людей зростає влітку у десять разів - з 4 до 40 тисяч", - каже директор туристичної організації "Земля Мронговська" Роберт Врубель.

Автор: Анна Балакир
  Миколайські сувеніри
Миколайські сувеніри

Вітрильний спорт користується популярністю серед поляків. 80 відсотків туристів на Мазурах складають саме вони. На другому місці - німці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здорова їжа та термальні басейни - причини їхати влітку до Вармії

"Вітрильний спорт у Польщі дуже популярний і значно демократичніший, ніж в Україні. В Україні для цього треба бути або олігархом, або спортсменом. У Польщі вітрильник може взяти будь-хто в оренду. Існують школи, де навчать ним керувати", - розповідає директор Закордонного осередку Польської Туристичної Організації в Києві Влодзімєж Щурек.

Автор: Анна Балакир
  Причал у Миколайках
Причал у Миколайках

До послуг любителів вітрильного спорту є зо три тисячі озер, з'єднаних каналами. Вони створюють суцільний шлях довжиною у 160 км. Більш спокійний відпочинок пропонує річка Крутиня.

"Крутиня тече спокійно. По ній плавають на байдарках. Можна орендувати човен. Проплисти, скільки тобі комфортно, зателефонувати до власника байдарки і сказати, щоб забрав назад машиною, - говорить Влодзімєж Щурек. - Улітку на Крутині бувають пробки з байдарок. Але ця річка завжди вражає мене чистотою. На відстані кількох метрів можна спостерігати за дикими лебедями чи качками".

Автор: Анна Балакир
  Причал човнів для оренди на річці Крутиня
Причал човнів для оренди на річці Крутиня

На Мазури середньостатистичний поляк приїздить на 4-6 днів. Перебування обходяться у 2 тис. злотих - 14 тис. грн. Найдешевше житло знімають у приватних садибах зеленого туризму від 50 злотих - 350 грн. У тризіркових пансіонатах за номер віддають 150-180 злотих - до 1 тис. 300 грн.

Автор: Анна Балакир
  Аквапарк при готелі "Голембієвський" у Миколайках
Аквапарк при готелі "Голембієвський" у Миколайках

Мазурська кухня багата на страви з риби. За порцію судака у ресторані в середньому заплатите 20 злотих - 141 грн. У курортних містечках кругом натрапите на крамнички з копченою та в'яленою рибою. Кілограм копченого вугра обійдеться у 135 злотих - майже 1 тис. грн. Та найпопулярнішою тут є дрібна й дешева риба-ряпушка у різних виглядах, найчастіше - маринована в оцті, а потім смажена.

Автор: Анна Балакир
  На Мазурах є популярною копчена риба
На Мазурах є популярною копчена риба

У містечку Голдап на кордоні з Калінінградською областю кілька років проходить фестиваль картачів. Страва під назвою "цепелін" є дуже популярною у Литві, що поруч. Сиру та варену картоплю змішують. Видовжені кульки фарширують м'ясом, обов'язково з додаванням майорану та часнику. Варять у підсоленій воді. Щороку на початку серпня під час свята картачів у Голдапі їх з'їдають з 10 тис.

Автор: www.warminsko-mazurskie.ksow.pl
  Картачі - традиційна страва північного сходу Польщі
Картачі - традиційна страва північного сходу Польщі

Мазури - це територія колишньої Пруссії. З ХІІІ століття тут діяв Закон хрестоносців. Землі оточували Німеччина, Литва, Швеція, Росія. На них постійно точилися війни, зокрема, битва під Грюнвальдом між тевтонами та об'єднаним військом Польського Королівства та Великого князівства Литовського. Щороку біля 15 липня на річницю перемоги над хрестоносцями на полях біля села Грюнвальд проходять урочистості. 1200 чоловіків беруть участь у реставрації битви. Загалом у ці дні на місце приїздить близько 5 тис. сучасних лицарів. У ремісничому містечку своє середньовічне виробництво показують з сотня майстрів.

Автор: Анна Балакир
  Фортеця Боєн ХІХ ст.
Фортеця Боєн ХІХ ст.
Зараз ви читаєте новину «"На річці бувають пробки з байдарок" - Мазури ваблять активним відпочинком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути